Breaking News

Descoperă MyShake, aplicația care te anunță din timp că va fi un cutremur

MyShake aplicație mobilă subversiv

Un grup de cercetători de la Universitatea Berkeley din California a dezvoltat o aplicație mobilă care folosește accelerometrul telefonului pentru detectarea unui posibil seism.

Telefoanele mobile pe care este descărcată aplicația vor putea funcționa asemenea unei rețele de avertizare timpurie în caz de cutremur, potrivit studiului publicat de cercetători, informează arstechnica.com și news.berkeley.edu.

Seismografele au costuri ridicate de achiziție și necesită personal specializat pentru administrare, însă aproape fiecare deține un smartphone și poate descărca gratuit aplicația MyShake din platforma GooglePlay.

Cercetătorii au dezvoltat un algoritm prin care aplicația MyShake folosește accelerometrul telefonului mobil pentru a detecta acele vibrații care indică un cutremur și pentru a transmite datele recepționate precum și locația telefonului către un server central, iar dacă serverul primește același tip de date de la cel puțin 60% dintre utilizatorii aplicației din zona geografică respectivă atunci este activată alarma de cutremur.

Aplicația poate recepta un cutremur cu o magnitudine de minimum 5 pe o zonă cu raza de 10 km față de epicentrul seismului. Cutremurele mai puternice pot fi detectate de la distanțe mai mari.

Aplicația ar putea fi ulterior integrată sistemelor de avertizare timpurie care folosesc seismografe sau poate fi folosită singular în regiuni care nu au infrastructura seismică de avertizare. În cazul unui cutremur, cu un sistem bun de avertizare timpurie, chiar și un minut înaintea producerii undelor seismice le-ar putea oferi oamenilor posibilitatea să se adăpostească sau să fie redusă viteza trenurilor.

MyShake nu poate înlocui rețelele seismice tradiționale precum cele ale U.S. Geological Survey, UC Berkeley, University of Washington sau Caltech, dar credem că MyShake poate oferi o avertizare timpurie de cutremur mai rapidă și mai precisă în zonele care au deja o rețea seismică tradițională și poate furniza avertizări timpurii pentru salvarea de vieți omenești în țări care nu au o rețea seismică”, conform lui Richard Allen, coordonatorul proiectului de realizare a aplicației, director la Berkeley Seismological Laboratory.

În prezent, cercetătorii lucrează pentru dezvoltarea versiunii aplicației și pentru iPhone.

Studiul cercetătorilor de la Berkeley care explică algoritmul pe care aplicația îl folosește pentru a furniza date precise privind producerea unui cutremur, eliminând celelalte tipuri de vibrații sau zgomote puternice asemănătoare, este publicat în revista Sciences Advances.

Loading...