Breaking News

O nouă tehnologie ne poate ajuta să citim fără să deschidem cărțile

carti

Folosind o tehnologie asemănătoare investigațiilor cu raze X, oamenii de știință au reușit să citească cărți fără a le deschide, identificând literele imprimate pe teancuri de până la nouă foi de hârtie, informează Live Science.

Această descoperire ar putea contribui la dezvoltarea de instrumente de birou capabile să copieze mai multe pagini în același timp, dar i-ar ajuta și pe cercetători să scaneze cărți vechi, prea fragile pentru a fi deschise.

„Muzeul Metropolitan din New York s-a arătat interesat de descoperire pentru că vor, spre exemplu, să se uite în niște cărți vechi pe care nu vor să le atingă”, a declarat Barmak Heshmat, inginer electric la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT), coautor al studiului publicat, vineri, în jurnalul Nature Communications.

Dispozitivul, aflat în acest moment în faza de prototip, utilizează radiațiile terahertz, banda de radiații electromagnetice aflată între microunde și lumina infraroșie, după cum precizează Live Science.

tehnologie

mit-closed-books-2

Studii precedente au demonstrat că radiațiile terahertz prezintă o serie de avantaje în comparație cu radiațiile X, undele ultrasunete și alte tipuri de radiație care poate penetra suprafețele. Spre exemplu, acestea pot distinge cerneala de hârtie, ceea ce razele X nu pot face.

Loading...