Breaking News

Ministrul Muncii: Vor fi considerați pensionari numai cei care au vechime în muncă

PENSIE PENSIE

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a făcut, miercuri, la România TV, ultimele anunţuri despre pensii şi salarii. 

Lia Olguţa Vasilescu a dezvăluit că pensiile se vor calcula într-un nou mod, fără a oferi însă detalii.

Ministrul Muncii a explicat cum va fi simplificată formula de calcul a pensiilor, dar şi cum vor creşte salariile românilor în următoarea perioadă.

Nu vor fi considerați pensionari cei care sunt acum pe pensia minim garantată. Potrivit Olguței Vasilescu, ei nu trebuie amestecaţi cu ceilalţi pensionari, unde va fi un calcul separat, în funcție de contributivitate.

Nu vor mai fi acele pensii minime, vor trece ca şi prestaţie socială. Se vor mări de anul viitor. Aşa-numita acum pensie minimă va ajunge la 640 de lei, dar nu va mai fi categorisită ca pensie, ci ca o prestaţie socială. Nicio pensie nu va scădea, conform legii pensiilor. Ce a fost de corectat la pensiile speciale s-a corectat. De asemenea, pot să vă spun că în ceea ce priveşte pensiile, se va respecta programul de Guvernare. Este vorba de altă formulă de calcul. Rugămintea este să vedeţi legea cum arată… De la începutul anului, salariul de 1.450 lei, acest salariu minim va creşte în fiecare an cu 100 de lei, apoi am avut majorarea salariului bugetarilor între 10-50%. Mai sunt câteva OUG pe traseu cu creşteri salariale. Până la această dată avem majorare de 9 miliarde, până la sfârşitul anului cheltuiala va fi cu 12 miliarde în plus faţă de anvelopa de anul trecut. Va fi o creştere pe net de circa 4%. Brutul devine acesta. Anul viitor noi avem 100 de lei în fiecare an pentru creşterea minimului pe economie. În 2020, brutul va fi 2.050 de lei„, a declarat ministrul Muncii.

Loading...