Breaking News

Viorica Dăncilă, despre egalizarea vârstei de pensionare

vasilica viorica

Premierul desemnat al României, Viorica Vasilica Dăncilă, a vorbit, într-un interviu la România TV, despre ce se va întâmpla cu pensiile şi salariile românilor în 2018.

„Regulamentul şi directiva europeană este obligatorie pentru fiecare stat membru. Trebuie armonizată legislaţia statului membru la directiva europeană pe o perioadă mai mare. În cazul acestei directive europene se stipulează că până în 2030 ar fi posibilă o egalizare a vârstei de pensionare între femei și bărbați, dar dă posibilitatea fiecărui stat să-şi motiveze într-un fel dacă egalizarea e împiedicată de anumiți factori. Atunci când vorbesc de factori care ar putea să nu ducă la egalizarea vârstei de pensionare mă refer la femei în șomaj, gradul de sărăcie, la faptul că femeile au salarii mai mici decât bărbaţii pentru că lucrează în domenii mai prost plătite, și atunci toate acestea se restrâng la vârsta de pensionare. Cum a zis și Olguța Vasilescu, nu se pune problema egalizarii vârstei de pensionare, nu avem încă un proiect al legii pensiilor, se lucrează acum în urma colectării unor date statistice, în urma discuțiilor pe care le vom avea cu societatea civilă, cu sindicate, cu ceilalți parteneri sociali și apoi se va elabora un proiect de lege.
E clar stipulat ca nimeni nu va avea o scădere a pensiei. Dacă venim şi motivăm indignarea noastră prin faptul că scade o pensie nu aduce plus valoare. În orice stat membru al UE pensiile militare se plătesc din bugetul MAPN și nu din bugetul asigurărilor sociale”, a spus Viorica Dăncilă, relatează România TV.

Premierul desemnat al României a vorbit și despre contribuţiile sociale.

„Contribuţiile sociale vor scădea, se vor adăuga la angajat și vor fi plătite de angajator, deci dacă se adaugă nu se poate scădea. Aceste contribuţii se adaugă la salariul angajatorului, deci salariul crește, se micșorează de la 4 si la 3 și, ele se adaugă la salariul angajatului dar vor fi plătite de angajator, deci salariul angajatului crește, e normal că acest lucru se va reflecta în pensie”, a spus Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri seară, că a decis să mai dea PSD o şansă şi să o desemneze prim-ministru pe Viorica Dăncilă.

 

Loading...