Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a dispus efectuarea de verificări la DIICOT în legătură cu instrumentarea unui dosar de prostituţie cu minore în care apare numele unui procuror militar, raportul acestor verificări fiind trimis la Inspecţia Judiciară cu privire la posibile abateri disciplinare sau încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor.
„Prin ordinul din data de 30 ianuarie 2018 al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a dispus efectuarea de verificări la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, având ca obiectiv aspectele semnalate în mass-media privind dosarul nr.719/D/P/2005, precum și pe cel disjuns din această cauză.
Referitor la actele de urmărire penală apărute în mass-media, din verificările efectuate a rezultat că acestea se regăsesc în integralitatea lor în cuprinsul dosarului judecat de Secția I Penală a Tribunalului București care a avut ca obiect rechizitoriul nr.719/D/P/2005 al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.
Cu privire la activitatea de urmărire penală desfășurată în dosarul disjuns, s-a constatat că soluția adoptată de către procurorul de caz a fost fundamentată doar pe analiza și interpretarea probatoriului administrat în dosarul nr.719/D/P/2005. În concret, din examinarea actelor aflate la dosar a rezultat că nu s-au administrat alte probe în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt, în raport cu persoanele și infracțiunile pentru care s-a dispus disjungerea cauzei. Totodată, s-a constatat că în cauză a intervenit prescripția răspunderii penale în raport cu faptele cercetate, motiv pentru care nu sunt aplicabile dispozițiile art.335 Cod procedură penală.
În ceea ce îl privește pe magistratul militar la care s-au referit relatările din mass-media, a rezultat că numele acestuia apare menționat doar în cadrul procedurii de recunoaștere după planșa fotografică efectuată în dosarul nr.719/D/P/2005, fiind identificat de către una dintre victimele traficului de persoane ca fiind un bărbat despre care i s-a spus că este polițist și pe care l-a văzut o singură dată, în restaurantul Shanghai din București, în compania unuia dintre inculpați, luând masa. Din examinarea celor două dosare, a rezultat că procurorul militar nu a avut vreo calitate în procesul penal și nici nu au rezultat alte aspecte referitoare la el, cu excepția celor mai sus arătate.
Având în vedere rezultatul verificărilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus – în conformitate cu dispozițiile art.45 alin.2 din Legea nr.317/2004 – trimiterea Raportului întocmit de Serviciul de îndrumare și control la Inspecția Judiciară pentru a aprecia cu privire la posibila săvârșire în acest context a unor abateri disciplinare sau încălcări ale Codului Deontologic al judecătorilor și procurorilor”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.