Breaking News

Unic în România. Satul în care se va trăi ca în urmă cu sute de ani

satul viu la origini muzeu

Asociația Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove ON așteaptă voluntari pentru unul dintre cele ambițioase proiecte din România, primul Muzeu Viu din țară.

Voluntarii sunt așteptați să participe începând cu 30 mai la construcția unui ansamblu de căsuțe, un hambar și un atelier de lucru în ceramică, în sectorul Neolitic. Organizatorii oferă masă, echipament de lucru și de protecție.

Muzeul este situat într-un sat izolat din Munţii Apuseni, Tecşeşti, şi este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spaţiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici şi denumirea de muzeu viu, informează iniţiatorii proiectului.

Mica așezare are doar 14 locuitori, toți trecuți de vârsta pensionării. În anii `50 locuiau aici aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.

tecsesti

În muzeu vor fi reproduse locuințe circulare și pătrate din perioada neolitică cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de paie/stuf. Perioada medievală va fi reflectată prin bordeie săpate în pământ și locuințe din piatră, cu un turn de veghe fortificat.

muzeul viu tecsesti

De asemenea, pentru perioada modernă va fi restaurată școala din sat, o casă veche de 200 de ani și șuri cu acoperiș înalt de paie. Va exista un atelier de lucru în ceramică, cu cuptor pentru arderea lutului. Experiența traiului în Tecșești îi va învăța pe locuitori să obțină diverse uleiuri și unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor. Va exista și o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi și arbuști, bazată pe principiile permaculturii – sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu. Vor fi amenajate un iaz și un bazin pentru izvorul care va alimenta cu apă adăpătoarea pentru animale și zona de bucătărie.

Până în prezent, pe suprafața muzeului s-au construit o structură de casă de lut cu acoperiș de paie, un cuptor de lut pentru pâine și s-au pus bazele grădinii ecologice. Muzeul este funcțional; în ultimii doi ani s-au organizat diverse activități culturale, tabere și Festivalul Nedeia, în care publicul a putut experimenta traiul strămoșilor noștri, mai spun reprezentanții Asociației Culturale pentru Durabilă Groove ON.

Cei care doresc să susțină proiectul pot dona bani de la 15 euro până la 1000 de euro pe platforma de crowdfunding Indiegogo. Mai multe detalii aflați pe laorigini.org. De asemenea, puteți urmări activitatea asociației și pe pagina lor Facebook. Vă puteți înscrie ca voluntari AICI.

Loading...