Breaking News

Tudorel Toader, despre revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi

kovesi

În foarte scurt timp, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va anunţa dacă va cere sau nu revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi.

Ministrul Justiției se întoarce la serviciu din minivacanța de Crăciun și este așteptat să anunțe dacă propune sau nu revocarea șefei DNA.

Tudorel Toader a precizat, la Antena 3, că aşteaptă finalizarea controlului la DNA.

Întrebat despre o posibilă revocare a șefei DNA, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a spus, la Antena 3, că „în forul său interior” a luat decizia, pe care o va anunţa curând într-o conferinţă de presă, fără a preciza o dată exactă. Toader a subliniat, însă, că o eventuală decizie de revocare a şefei DNA nu îi aparţine în totalitate. Un rol îl are și președintele Klaus Iohannis.

„Decizia nu poate fi decât una în limitele competenţelor legale, partajate de data aceasta. Ministrul Justiţiei poate să facă acea evaluare şi să propună revocarea sau menţinerea în funcţiei. Competenţele sunt partajate între ministrul justiţiei şi preşedintele Republicii. Vă asigur că eu îmi voi îndeplini competenţele mele. Într-un termen scurt sau foarte scurt. Eu pot lua decizia, important este să o comunic”, a spus ministrul justiţiei, întrebat dacă o va revoca sau nu din funcţie pe Kovesi.

Întrebat dacă în forul său interior a luat decizia, Toader a răspuns afirmativ. „Am luat decizia”.

Luna trecută, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunea că nu are emoții privind o posibilă revocare a sa din funcţie şi că îşi va face treaba până în ultima zi de mandat.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, condusă de deputatul PSD Oana Florea și în care majoritatea este deținută de PSD și ALDE, i-a cerut ministrului justiției, Tudorel Toader, să ia „măsurile pe care le consideră necesare” împotriva procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, acuzată că și-a încălcat jurământul și a ignorat decizia Curții Constituționale.

Raportul Inspecției Judiciare a dat naștere unui scandal. Kovesi a criticat raportul și a susţinut că nu este unitar, concluziile inspectorilor judiciari pe acelaşi subiect fiind diferite, că există o lipsă de metodologie în redactarea documentului şi că unii inspectori din echipa de control au semnat în totalitate raportul, însă alţii au semnat doar anumite file.

Ulterior, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, că în luarea unei decizii privind o eventuală propunere de revocare a Codruţei Kovesi de la şefia DNA va ţine cont şi de alte elemente, nu doar de raportul CSM, iar aceste aspecte pot fi inclusiv declaraţiile fostului angajat al SRI Daniel Dragomir.

Loading...