Breaking News

Schimbare cu implicații majore în învățământ. Ce decizie a luat ministrul Educației

liviu pop marian

Ministrul Educaţiei Naționale, Liviu Pop, îi va înlocui pe inspectorii pe materii cu inspectori pe arii curriculare, astfel încât, spune el, să se creeze o transdiciplinaritate, deşi programele şcolare nu sunt transdisciplinare, informează Hotnews.

De asemenea, pentru fiecare arie curriculară va fi cel puţin câte un inspector pe nivel de studiu, respectiv pe învăţământ primar, gimnazial şi liceal.

Dacă măsurile vor fi aplicate, nu va mai exista un inspector pentru Matematică, unul pentru Biologie, unul pentru Fizică și altul pentru Chimie, ci un singur inspector pentru aria curriculară „Matematică și Științe”. Totodată, va exista un inspector pentru învățământul primar, unul pentru gimnazial și altul pentru cel liceal. La fel, la aria curriculară „Om și societate”, inspectorul general va dirija activitatea pe Educație socială, Istorie, Geografie, Religie.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, pentru Hotnews, că deocamdată se discută de organigramă ministerului, dar şi inspectoratele vor fi organizate după aceeaşi organigramă, pe arii curriculare, iar faptul că, în acest moment, programa nu este gândită transdisciplinar nu are nicio relevanţă.
„Programa nu are nicio relevanţă în acest context (că nu este interdisciplinară, n.r.), important este să avem inspectori pe arii curriculare, transdisciplinaritatea se preda în aproape toată Europa. Inclusiv elevii de clasa a V-a de anul acesta vor avea peste patru ani de zile proba din matematică şi ştiinţe. Aria curriculară matematică şi ştiinţe, să spunem, e celulă în baza căreia ne organizăm la nivel de Minister şi de Inspectorat. Dacă ne uităm în Legea Educaţiei, Bacalaureatul trebuia organizat pe probe transdisciplinare. Profesorii au de câştigat”, a spus ministrul Educaţiei.

Conform acestuia, unii dintre inspectorii din Minister vor rămâne pe post, iar pentru posturile vacanţe vor fi concursuri.

„Asta, după ce voi finaliza şi organigramă Ministerului, Hotărârea de Guvern cu organizarea Consiliului Naţional de Evaluare şi Examinare, Editura didactică şi Pedagogică şi Institutul de Ştiinţele Educaţiei şi ARACIP. Până joi aşteptăm aviz de la ANFP (Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, n.r.), se va face organigramă Ministerului, după care încet vom veni şi cu noile organigrame la nivelul inspectoratelor şcolare”, a spus Pop, care susține că a consultat toţi funcţionarii şi inspectorii pentru reorganizare.

Ministrul Educației a mai zis că este hotărât să renunțe la 10% din funcțiile de conducere, dar nu la inspectori, relatează Hotnews.
Loading...