TRAVEL

Descoperă satul din România care a atras atenţia prestigioasei publicaţii britanice Financial Times

Măgura brașov sat financial times subversiv

Măgura, un sat din județul Brașov, a atras atenţia prestigioasei publicaţii britanice Financial Times, care, în suplimentul House&Home la rubrica Expat Lives, redă povestea jurnalistei şi autoarei de cărţi de istorie Arabella McIntyre-Brown, poate „cea mai ciudată fiică a satului”.

 

Între Munţii Bucegi şi masivul Piatra Craiului stă risipit pe dealuri, rupt de timp şi de lume, satul Măgura, unde oamenii împletesc „darurile“ civilizaţiei cu un stil de viaţă arhaic, pastoral.

Jurnalista Arabella McIntyre-Brown a ales să trăiască la Măgura pentru că aici s-a simţit „ca acasă“ când a vizitat prima oară România la începutul anilor 2000. Drumul de la Zărneşti până în sat l-a făcut într-o căruţă trasă de cai. N-o deranjează că cel mai apropiat magazin modern se află la opt kilometri distanţă de sat. Are maşină, aşa cum au de altfel mulţi dintre proprietarii de acolo.

„Mulţi oameni nu cred că Transilvania există în realitate. Sentimentul este că există cumva după un văl, este un loc misterios”, spune McIntyre-Brown.

Scriitoarea s-a hotărât să se mute în România în 2004, după moartea surorii şi mamei sale, însă s-a stabilit definitiv în Măgura în 2010, când a terminat de renovat casa cumpărată în satul braşovean. „Erau mai multe găuri în acoperiş decât acoperiş“, povesteşte McIntyre-Brown despre casa construită din bârne pe care a cumpărat-o în Măgura în urmă cu zece ani. Autoarea britanică descrie şi prima iarnă pe care a petrecut-o în casa sa de la sat, din care, din cauza zăpezii abundente, nu a putut ieşi timp de trei săptămâni.

Magura-Brasov-Romania

Scriitoarea britanică afirmă că un rol important în decizia de a se muta în România l-au avut şi relaţiile pe care le-a dezvoltat cu vecinii săi, povestind o experiență trăită în primii ani când: „Unul dintre vecinii mei, care locuieşte în celălalt capăt al satului, a venit la mine cu un rucsac plin de mâncare – mere, lapte, brânză, pâine. S-a supărat când am sugerat să îi plătesc alimentele“.

McIntyre-Brown a lucrat ca jurnalistă pe domeniul economic, a scris mai multe cărţi, printre care şi „Liverpool: The First 1000 Years”, în 2001. Aceasta intenţionează acum să conducă workshopuri literare şi să lucrează la o carte, în noua ei casă de la Măgura.

Descoperă zona din România, recomandată de către specialiștii CNN ca destinție turistică recomandată pentru anul 2016.

magura

SONY DSC

img_0953 Satul-Măgura-jud.-Brașov-Foto-Niculae-Tiberiu

Loading...