Breaking News

Românii vor avea parte de o nouă MINIVACANȚĂ DE 4 ZILE. În ce perioadă va fi

zile libere b

La mijlocul lunii August, românii ar putea beneficia de o minivacanță de patru zile, așa cum s-a întâmplat cu ocazia Zilei Copilului și a Rusaliilor.

La 15 august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, conform Codului Muncii, toți salariații ar trebui să stea acasă, dat fiind că aceasta este zi liberă de la stat. Însă, cum sărbătoarea va pica marți, românii ar trebui să primească liber și luni, pentru a lega liberul legal de weekend.

Potrivit Codului Muncii, Adormirea Maicii Domnului este următoarea zi nelucrătoare de sărbătoare legală în care salariații, indiferent că lucrează la stat sau la privat, trebuie să primească liber de la serviciu, informează avocatnet.ro.

Executivul a stabilit, joi, printr-o hotărâre, ca ziua de luni, 14 august 2017, să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, făcând legătură între zilele de weekend și ziua de 15 august, declarată nelucrătoare.

Ziua liberă va fi recuperată, în regim de program normal, în data de 19 august 2017 sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 25 august 2017.

Facilitatea nu se acordă locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activității.

De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, dispozițiile prezentei hotărâri nu se aplică magistraților şi altor categorii din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 14 august 2017 şi nici participanților în aceste procese.

Operațiunile de încasări prin virament în relația cu instituțiile de credit, aferente datei de 14 august 2017, se înregistrează în contabilitatea unităților teritoriale ale trezoreriei statului cu data de 14 august 2017.

De asemenea, angajatorii din domeniul privat ar putea lua, la nivel individual, o decizie asemănătoare. Astfel, chiar și salariații de la firmele private ar putea beneficia de o minivacanță cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau compensațiile obligatorii prevăzute de Codul Muncii pentru munca prestată în aceste zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Loading...