Breaking News

„Revoluţia“ fiscală taie din câştigul obţinut de cadrele didactice în instanţă

elevi profesori gradinita profesor (1)

Sumele brute vor fi taxate după noul Cod Fiscal, fapt care le aduce mai puţini bani cadrelor didactice.  Guvernul a găsit o modalitate prin care să le dea cu 25% mai puţini bani în cazul hotărârilor judecătoreşti pe care profesorii le-au câştigat.

Din 2018, banii câştigaţi de profesori în instanţă, care vor veni eşalonat pe durata a cel puţin cinci ani, vor fi impozitaţi conform noului Cod Fiscal. Astfel, chiar dacă hotărârile judecătoreşti vizau salariile pe care le primeau profesorii în urmă cu câţiva ani, când salariile nu erau majorate, acum vor trebui să plătească conform noului Cod Fiscal, care prevede trecerea plăţii contribuţiei către stat de la angajator la angajat.

Sumele aşteptate de cadrele didactice trebuie plătite în urma unor sentințe judecătorești prin care dascălii au primit aceste drepturi aferente tăierilor de 25 la sută din salariile efectuate în 2010.

Prim-ministrul Mihai Tudose, preşedintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, şi vicepremierul Marcel Ciolacu sunt coautori ai unui proiect de lege prin care plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de către personalul din învăţământ este eşalonată pe următorii cinci ani.

Proiectul de Lege privind finanţarea unor măsuri în domeniul învăţământului prevede că „începând cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Apărării Naţionale, se asigură fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământ”.

Astfel, în 2018 se va plăti 5% din valoarea titlului executoriu, iar în 2019, 10%. În 2020 şi 2021 se va plăti câte 25% din valoarea titlului executoriu, urmând ca în ultimul an de plată, 2022, valoarea să crească la 35%. În 30 de zile de la adoptarea legii, urmează ca Ministerul Educaţiei să adopte, prin ordin de ministru, normele metodologice de calcul pentru sumele datorate.

Acelaşi proiect mai prevede o modificare la Legea Educaţiei Naţionale astfel încât cheltuielile pentru pregătirea profesională a cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, în locul bugetelor locale. Cei patru iniţiatori motivează modificarea prin faptul că administraţiile locale fac plăţile pentru acest domeniu cu întârziere.

Loading...