Breaking News

Redescoperă culorile României în cel mai frumos sat din Bucovina

ciocanesti satul cel mai frumos din Bucovina

Locuitorii unui sat din Bucovina s-au gândit că pot trăi mai fericiţi în case „încondeiate”. Astfel că şi-au „prelucrat” artistic şi tradiţional casele, iar turiştii sunt pur şi simplu impresionați de cum arată, satul Ciocănești devenind astfel un adevărat muzeu în aer liber.

Comuna din Bucovina a fost pomenită pentru prima dată, în anul 1400, într-un hrisov prin care se lua act de primirea muntelui Suhard de către domnitorul Alexandru cel Bun, de la doamna Ana, ca „danie de domnie” în satul Ciocăneşti, domnitorii Moldovei, de la Bogdan Vodă la Ştefan cel Mare, dar şi alţi cârmuitori care au  venit la domnie, au găsit oameni pricepuţi, mari meşteri ciocănari care au făurit arme pentru oştenii moldoveni.

2_2

Ciocăneşti-ul a fost desemnat satul cultural al României în anul 2014, după ce a câştigat prima ediţie a programului turistic şi cultural cu acelaşi nume.

case-incondeiate-la-ciocanesti-1

ciocanesti

Aici se pot admira peste 600 de case cu pereții pictați cu motive tradiționale. Localnicii au preluat tradiția aceasta de la părinți și bunici.

Tradiția a început de la Leontina Țăran, o femeie din sat, căreia i-a venit ideea de a scoate modele din hainele tradiționale și de a îmbodobi casa. A vorbit cu cel mai priceput zugrav din sat, Dumitru Tomoioagă, și imediat au fost aplicate pe pereții casei.

ciocanesti bucovina

Întâmplarea face că unul dintre fiii lui Dumitru Tomoioagă să ajungă primar al comunei Ciocănești, iar acesta a decis, cu suportul sătenilor, ca fiecare casă construită sau renovată să fie decorată cu motive populare.  ciocanesti 2

Loading...