Breaking News

Profesorii vor primi pensii în cuantum de 80% din media veniturilor brute din ultimul an

bani-lei-pensie-cupon

Cadrele didactice,  cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani, vor beneficia de pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, înainte de data pensionării.

Pensiile de serviciu stabilite în condiţiile prezentei legi se actualizează prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate în plată a procentului de majorare a salariului de bază, de care beneficiază personalul didactic aflat în activitate.

Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată. În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu, calculat conform prezentei legi, este mai mic decât al pensiei din sectorul public, se acordă cuantumul cel mai avantajos.

De asemenea, persoanele care au realizat o perioadă de 30 de ani de vechime în învăţământ, beneficiază de pensie de serviciu, chiar dacă la data solicitării pensiei de serviciu sunt pensionari în sistemul public de pensii sau au altă ocupaţie.
Constituie vechime recunoscută în învăţământ şi perioada în care persoana angajată în învăţământ, provenită din alte sectoare de activitate, face dovada că a profesat în specialitatea înscrisă pe diploma de studii, în cazul în care această persoană a ocupă un post didactic în aceeaşi specialitate.

Un alt amendament prevede că la decesul susţinătorului, soţul/soţia şi copiii în vârstă de până la 16 ani (dacă continuă studiile până la 26 de ani), beneficiază de pensie de urmaş, în condiţiile prevăzute de lege, privind sistemul public de pensii, din pensia de serviciu în plată, sau la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, actualizată, după caz.

Comisia de învăţământ a dat un raport de admitere cu amendamente.

„Discuţiile din comisie s-au purtat fără îndoială pe condiţia de astăzi a cadrului didactic şi pe faptul că în ultimii cinci ani de zile, din sistemul de învăţământ s-au pierdut circa 200.000 de elevi, cifra demografică este în scădere şi, ca urmare, nu cred că se solicită bugetul mai mult decât s-a acordat în acest an în sistemul de învăţământ”, a spus preşedintele comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD).

Votul final va fi în luna septembrie. Proiectul a trecut deja de Camera Deputaţilor, iar Senatul este Cameră decizională în cazul acestui proiect.

Pensia de serviciu se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii.

Loading...