Breaking News

Profesorii nu au voie să predea la clasa în care învață propriul copil

elevi in clasa

Noile schimbările aduse în sistemul educațional românesc prevăd și măsuri care au revoltat și împărțit cadrele didactice. Potrivit noului cod etic, profesorii nu vor putea să predea la clasa unde este elev propriul copil.

Personalul didactic consideră această măsură „o restrângere a dreptului cadrului didactic”.

Noua variantă a codului etic este discutabilă sub anumite aspecte. Unii profesori consideră drept „exagerată” prevederea conform căreia un cadru didactic nu poate preda la clasa unde este elev propriul copil. Singura excepție de la această regulă este situația în care acesta este singurul profesor de specialitatea respectivă din școală.
„Nu ai voie să ai propriul copil că elev decât dacă în școală este un singur profesor care predă materia respectivă, iar acest lucru mi se pare ușor exagerat. Dacă poți avea totuși copilul când e un singur profesor în școală, din punct de vedere juridic de ce nu l-ai avea și când sunt doi profesori? Deci se contrazic din punct de vedere juridic aceste lucruri. Deci e o restrângere a dreptului cadrului didactic, pentru că poate în școală respectivă sunt doi profesori, unul este cadru didactic care este un profesor eminent și celălalt nu este un profesor foarte bun. Și atunci este obligat să-și dea copilul la un profesor mai slab”, potrivit unui profesor, citat de portalinvatamant.ro.

Profesorii atrag atenția și asupra noțiunii de fraudă, așa cum este ea înțeleasă în contextul relației dintre cadrele didactice și elevi.

„Se insistă foarte mult pe ideea de fraudă, dar gândiți-va ce înseamnă să primești un buchet de flori. Pe actualul cod un buchet de flori înseamnă un folos necuvenit. Deja intrăm în niște amănunte care pot avea diverse interpretări”, mai declară sursa citată.

Strategia face referire la Codul etic pentru învățământul preuniversitar, Codul de referință al eticii și deontologiei universitare, precum și la monitorizarea activității Consiliului Național de Etică pentru Învățământul Preuniversitar și a Consiliului de etică și management universitar.

Loading...