Breaking News

Profesorii ar putea primi 2.250 de lei pentru a se perfecționa din punct de vedere profesional

lei bani pensii pensie

Profesorii din Romania ar putea beneficia anual de un stimulent financiar în valoare de 500 de euro pentru a se perfecționa din punct de vedere profesional.

Starea tot mai îngrijorătoare a învăţământului românesc şi rezultatele alarmante obţinute la examenele naţionale de elevi ridică semne de întrebare nu doar cu privire la programă, la capacitatea elevilor de a asimila informaţiile, ci şi la cea a profesorilor de a le transmite acestora materia astfel încât să poată fi învăţată.

Parlamentarii se gândesc la o soluţie pentru creşterea pregătirii profesionale a dascălilor. Concret, la începutul sesiunii parlamentare aceștia și-au propus să depună un proiect de lege care să specifice acordarea unui stimulent financiar care să-i facă pe profesori mai competitivi, relatează Libertatea.

Propunerea legislativă ar urma să prevadă acordarea fiecărui dascăl în parte, de la cei din învățământul preșcolar până la cel universitar, a unui stimulent financiar pentru perfecţionare profesională, cu o valoare de 500 de euro pe an.
Iniţiativa vine în contextul în care, din cauza lipsei de personal, inspectoratele şcolare sunt obligate să accepte personal la catedră chiar şi cadre didactice cu note mai mici de 4 la examenele de titularizare, în timp ce unii profesori aflaţi deja pe posturi sunt deseori criticaţi pentru slaba lor pregătire sau pentru dezinteresul de care dau dovadă.

De acești bani ar urma să beneficieze toate cadrele didactice din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și universitar, treptat însă, suma nu va mai fi alocată decât acelora dintre ei care dovedesc că au performat. Cunoștințele și activitatea acestora vor fi testate anual de către specialiști din fiecare domeniu, iar cei care nu vor corespunde vor pierde acest stimulent financiar.

Unul dintre criteriile de acordare a banilor va fi și cel al rezultatelor obținute la olimpiadele școlare.

Iniţiatorii legii s-au gândit şi la sancțiuni pentru acei dascăli care nu vor fi performat deloc. Aceste sancțiuni ar putea ajunge până la sancționarea pe plan profesional şi la returnarea banilor încasaţi.

Loading...