Consiliul Superior al Magistraturii cere instituţiilor statului să acţioneze de urgenţă pentru a lămuri situaţia în urma scandalului care acaparează de câteva zile Direcţia Națională Anticorupţie.
Preşedintele CSM, Simona Marcu, s-a arătat îngrijorată că aceste atacuri ar putea afecta autoritatea organelor judiciare.
„Având în vedere temele intens mediatizate şi dezbătute public, referitoare la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie,
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă, în continuare, profunda îngrijorare cu privire la potenţialul acestei situaţii de a afecta autoritatea organelor judiciare şi, implicit, de prejudiciere a actului de înfăptuire a justiţiei.
Trebuie reamintit faptul că, potrivit Constituţiei României, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei.
Consiliul îşi reafirmă disponibilitatea instituţională, în respectul cetăţenilor, al dreptului acestora de a cunoaşte adevărul, cu atât mai mult în situaţii care pot afecta încrederea în autorităţile judiciare, pilon de rezistenţă al statului de drept.
Încrederea cetăţeanului în justiţie se construieşte, iar responsabilitatea revine, în principal, statului prin toţi actorii din sfera autorităţii judiciare.
Instituţiile mass-media au un rol major în informarea generală şi sesizarea eventualelor probleme funcţionale, dar clarificarea acestora revine doar instituţiilor statului abilitate să constate, să decidă şi să ia măsurile legale, potrivit competenţelor acestora.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în acest context, solicită tuturor instituţiilor din sfera autorităţii judiciare, ca în limitele legale care garantează derularea cu obiectivitate a procedurilor şi în respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, să urgenteze aceste proceduri, pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi în organele abilitate să îl înfăptuiască sau în acelea chemate să vegheze, potrivit legii, asupra modului de înfăptuire.
Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Inspecţia Judiciară au în aceste împrejurări un rol deosebit de important.
Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitaţi să acţioneze în aceste împrejurări poate compensa presiunea mediatică a momentului.
Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică de faptul că este în măsură să gestioneze şi să decidă, în cadrul mecanismelor prevăzute de lege, în toate ipotezele ce pot rezulta în urma derulării cu celeritate a procedurilor de către autorităţile judiciare, de care depinde răspunsul decizional al Consiliului”, a declarat doamna judecător Simona Camelia Marcu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii – comunicat de presă
„Ca urmare a informaţiilor transmise succesiv în spaţiul public începând cu data de 11 februarie 2018 referitoare la activitatea unor procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori a luat act că aspectele semnalate fac obiectul verificărilor Inspecţiei Judiciare, precum şi obiectul unor cauze penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Secţia reafirmă că într-o societate democratică, respectarea competenţelor instituţionale este o valoare fundamentală.
În acest context, dezaprobăm poziţiile exprimate public care tind să emită concluzii înaintea finalizării procedurilor în curs. Astfel de poziţii sunt veritabile presiuni asupra organelor abilitate, singurele în măsură să desfăşoare verificări, într-un cadru legal, asupra tuturor imputaţiilor factuale şi să furnizeze concluzii motivate.
De asemenea, dezaprobăm poziţiile publice ale membrilor societăţii civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, referitoare la necesitatea îndeplinirii unor acte procesuale, apreciind că reprezintă forme de presiune şi imixtiune de neaccepta.t în activitatea magistraţilor învestiţi cu soluţionarea unor cauze penale aflate pe rol.
Secţia pentru procurori aşteaptă clarificarea cu celeritate, într-un cadru legal, a tuturor aspectelor apărute în spaţiul public”, se precizează în comunicatul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.