SOCIAL

Pensionarii care ar putea primi mai mulți bani. Trebuie să depună o cerere!

pensii_16177400

Începând de joi, 23 noiembrie 2017, persoanele care s-au pensionat anticipat parțial din 2011 și până la mijlocul anului trecut vor putea cere recalcularea pensiilor, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, joi, 16 noiembrie, decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Legea a fost publicată apoi în Monitorul Oficial.

Persoanele care s-au pensionat anticipat parțial din 2011 și până la mijlocul anului trecut pot cere recalcularea pensiilor.

Persoanele pensionate anticipat parțial în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 pot să ceară recalcularea pensiilor. Mai exact, este vorba de cei care au cerut pensia anticipată parțială de la data intrării în vigoare a actualei Legi a pensiilor și până la momentul schimbării modului în care se calculează aceasta.

La data de 17 iulie 2016, modul în care este calculată pensia anticipată parțială a fost schimbat semnificativ, astfel că persoanele care au cerut pensionarea de la acea dată au beneficiat și beneficiază de condiții mai avantajoase.

„Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4) (este vorba de noul mod de calcul). Recalcularea (…) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”, prevede proiectul de lege.

În acest fel, parlamentarii doresc să se revanșeze față de persoanele care n-au apucat la pensionare condițiile mai favorabile introduse în iulie 2016.
Inițiatorii proiectului de act normativ au motivat că măsura propusă are drept scop eliminarea diferențierii aplicate beneficiarilor de pensii anticipate parțiale, pentru restabilirea egalității de tratament.

Pensia anticipată parțială poate fi solicitată cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Opțiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și pentru cele care au depășit stagiul complet cu până la opt ani.

Stagiul complet de cotizare este, potrivit Legii nr. 263/2010, de 35 de ani și pentru femei, și pentru bărbați. 

LEGE PENSII

Loading...