Breaking News

„Oscar și Buni Roz ”, primul spectacol din turneul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu la Beijing

Oscar și Buni Roz sibiu beijing

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu are onoarea de a prezenta publicului chinez, în premieră, spectacolul „Oidip”, în regia lui Siviu Purcărete. Reprezentațiile au loc în 25, 26 și 27 martie la People’s Arta Theatre, în cadrul Festivalului de Teatru de la Beijing, iar TNRS este singurul teatru din România care a fost invitat la acest prestigios eveniment.

 

„Oidip este unul dintre cele mai frumoase texte ale literaturii dramatice. Aşa cum s-a mai remarcat, m-am întors după mulţi ani la tragedia greacă, prilej de a-mi exercita din nou pofta de a crea aceleaşi imagini cu care nu mai lucrasem de mult“, spune Silviu Purcărete despre acest spectacol.

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu este o adaptare după „Oedip la Colonos” şi „Oedip Rege” de Sofocle şi surprinde prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării, care îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâşietoare. Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, în spiritul marilor maeştri, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă.

tnrs-oidip-fits-130614-foto-dragos-dumitru-001

Spectacolul nu este la prima deplasare în Asia, dar ajunge pentru prima dată în China după ce, în  octombrie 2015 au avut loc în Japonia patru reprezentații la Tokyo Metropolitan Theatre și Matsumoto Performing Arts Center.

tnrs-oidip-fits-130614-foto-dragos-dumitru-005

„De-a lungul timpului, relația culturală dintre România și China a fost de o importanță deosebită. (..) De-a lungul timpului am avut șansa să lucrez ca expert pentru Expoziția Mondială de la Shanghai și, de asemenea, într-un proiect de reformă în domeniul culturii împreună cu Ministerul Culturii din China. Sunt fericit că reușim astăzi să concretizăm acest prim pas de relație culturală dintre Teatrul Național din Sibiu și Teatrul Național al Poporului din China, între Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu și mișcarea din artele spectacolului din China. Aducem unul dintre cele mai importante spectacole din Europa, „Oidip”, care s-a bucurat de un success cu totul deosebit atât în Europa cât și în Asia. Sperăm că acest prim pas va însemna o legătură serioasă și trainică dintre teatrele naționale din cele două țări și mai ales dintre Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu și mișcarea culturală din China. Așteptăm cu nerăbdare această primă confruntare cu public chinez”, a declarat Constantin Chiriac.

china Beijing „Radu Stanca"

În cadrul aceluiași turneu, miercuri, 23 martie, de la ora 19:30, TNRS va prezenta, la Ambasada României la Beijing, spectacolul „Oscar și buni roz”, iar Constantin Chiriac va susține o conferință cu tema „Diplomație culturală”, în cadrul căreia va vorbi despre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și despre proiectele TNRS.

Conferința are loc sâmbătă, 26 martie, la ora 14, la Beijing People’s Art Theatre.

Acest turneu este realizat cu sprijinul ICR Beijing.

Loading...