ART&CULTURE

Mircea Cărtărescu: Sunt fericit că am rămas în România. Mă simt legitim aici

cărtărescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu a mărturisit, luni seara, după proiecția filmului „România: patru patrii”, de Alexandru Solomon, că este fericit că a rămas în țara sa natală, spațiul în care se simte „legitim”.

Cărtărescu a povestit cu umor plecarea sa cu o bursă în Statele Unite ale Americii în 1990. „Pentru mine a fost un șoc cultural aproape zdrobitor”, a recunoscut scriitorul, adăugând că, pentru un tânăr dintr-o țară care abia ieșise de sub regimul comunist, America era o țară ireală. Mai mult, înainte de plecarea din SUA, a adăugat autorul cu umor, a dat cu banul, pentru a vedea dacă ar trebui să rămână sau să se întoarcă în România.

„Sunt foarte fericit că am rămas. (…) Mă simt legitim aici”, a spus Mircea Cărtărescu.

Documentarul „România: patru patrii” prezintă viziunea despre țara natală a scriitorilor Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu și Florin Lăzărescu. Filmul a fost difuzat, anterior, la televiziunea Arte și a avut o proiecție specială luni seara, la Cinema „Elvira Popescu” din Capitală.

La proiecție au fost prezenți și Gabriela Adameșteanu și Florin Lăzărescu. De altfel, autorul documentarului a spus că 15 februarie este data în care s-a născut tatăl său, scriitorul Petre Solomon.

Documentarul prezintă viziunea a patru autori diferiți asupra țării în care s-au născut, filtrată prin traumele istorice și sociale, experiențele și opera lor.

„România: patru patrii” face parte din colecția de filme „Europa scriitorilor”, produsă de prestigiosul canal Arte. Cele 16 documentare interoghează scriitori din tot atâtea țări și vorbesc despre criza europeană, despre literatură și despre identități naționale. Țările portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franța și România.

Alexandru Solomon semnează scenariul și regia, imaginea poartă semnătura lui Marius Beșu și Rudolf Costin, de sunet s-a ocupat Marian Cazacu, iar montajul a fost realizat de Sophie Reiter, producători fiind Serge Lalou, Ada Solomon, Alexandru Solomon.

Loading...