Breaking News

Ministrul Justiției: Laura Codruța Kovesi merită titlul de doctor

kovesi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni seară, că șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, merită titlul de doctor în Drept, deoarece a avut o teză consistentă.

De altfel, ministrul a explicat că a făcut parte din comisia care i-a oferit acest titlu procurorului-șef al DNA, punctând că are „cugetul pe deplin împăcat”.

Tudorel Toader a fost întrebat, luni, la Antena 3, dacă Laura Codruța Kovesi merită titlul de doctor în Drept, în condițiile în care s-a dovedit că 4% din teza de doctorat reprezintă plagiat.

„Vă voi dezamăgi spunându-vă: da, merită. Sunt programele astea antiplagiat sau de descoperire a plagiatului. Acolo și dacă pui în domeniul juridic denumirea marginală a unui text, îți spune că este copiat. Dacă pui un text de incriminare, un alineat, zice: ai copiat. Sigur că l-ai copiat, că doar nu înlocuiești tu textul de lege. Eu îmi aduc foarte bine momentul acela și vă asigur că vorbesc cu detașare și obiectivitate. Era o temă despre specificul criminalității organizate în România. Doamna Kovesi își încetase mandatul de șef la DIICOT Sibiu. Ce procuror din țara asta de la DIICOT cunoaște mai bine specificul criminalității organizate? Dacă eu ca profesor de la catedră mă refer la o teorie a crimei organizate și spun acolo: criminalitatea gulerelor albe, criminalitatea organizată pătrunde în sferele de decizie, politică, economică a statului și influențează decizia în acord cu interesele ei, este un enunț frumos pe care poate l-am intuit, poate l-am preluat de la alții și așa mai departe. Dar când un procuror care a lucrat cu dosare grele de criminalitate organizată îți scrie același enunț, este cu totul altceva”, a spus Toader.

Ministrul Justiției a ținut să menționeze că teza de doctorat întocmită de Kovesi era una „consistentă”.

„Vreau să vă spun că am teza de doctorat în formatul acela de atunci. Este o teză consistentă, este o teză cu multe enunțuri la nivel de principiu, prin care se subliniază exact aceste particularități, aceste specific al criminalității organizate. Am cugetul pe deplin împăcat că am votat și am contribuit la conferirea titlului de doctor. Luați dumneavoastră teze de doctorat. Vedeți dacă 4% nu-i de multe ori depășit”, a mai precizat ministrul.

Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, după ce a analizat teza de doctorat a șefei DNA că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul întregii lucrări, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 la sută.

Însă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit că Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat. Decizia a fost luată prin vot, în şedinţa CNATDCU. Conform reprezentanţilor Consiliului, retragerea titlului de doctor ar fi decizie excesivă şi neadaptată.

Loading...