Breaking News

Mara-Cosău, tărâmul nedescoperit al Maramureșului istoric

ivan maramures Mara Cosău subversiv cover

Dacă dorești să planifici o vacanţă în Maramureşul istoric, destinaţia Mara-Cosău și Creasta Cocoşului este perfectă pentru călătorul care poftește la vremurile de odinioară.

Destinația Mara-Cosău este situată în sud-vestul vechii Țări a Maramureșului, într-un cadru natural deosebit și cu o biodiversitate remarcabilă și cuprinde o zonă colinară blândă a Depresiunii Maramureșului, brăzdată de râurile Mara și Cosău, mărginită de Platoul Munților Igniș la vest și de Masivul Gutâi la sud prin Creasta Cocoșului, un loc emblematic al Maramureșului istoric, arie protejată de interes național.

maramures

În acest loc minunat, uitat de timp și încarcat de tradiții, oamenii îşi croiesc încă drumurile prin sate cu căruţa, trudesc la fân doar cu puterea braţelor, își confecţionează singuri straie şi clopuri şi au credinţa nezdruncinată în rânduiala lăsată de Dumnezeu pe pământ.

maramures Mara Cosău subversiv

maramures Mara Cosau (5)

Ţinutul dintre râurile Mara și Cosău este una din destinațiile preferate ale călătorilor prin vechea Țară a Maramureșului. Toți cei care ajung aici sunt fermecați de mozaicul de habitate naturale și seminaturale, cuprinse ca între două brațe de râurile Mara și Cosău, râul Mara, afluent al Izei fiind și posibila sursă a denumirii Maramureșului, după cum susţin unii etimologi.

maramures Mara Cosau (4)

Întregul ținut e străjuit dinspre miazăzi de Munții Gutâi, care fac parte din șirul munților vulcanici Țibleș – Gutâi – Oaș din vestul Carpaților Orientali, masivul Gutâi fiind traversat de șoseaua națională DN 18, ce face legătura între Sighetu Marmației, pe Mara, cu orașul de reședință a județului – Baia Mare, peste Pasul Gutâi (987 m altitudine), dar îl traversează și drumul județean DJ 109 F de pe Cosău, care trece prin Budești spre Cavnic peste Pasul Neteda (1.055 m altitudine), unde este hotarul dintre Munții Gutâi și Munții Lăpușului. Cel mai înalt pisc este Vârful Gutâiul Mare, cu o înălțime de 1.443 m.

„Drumul verde” şi trasee pentru montaniarzi

maramures Mara Cosau (3)

maramures Mara Cosau (7)

Amatorii de ecoturism urmează deseori alternativa drumului verde, „Drumul moștenirii maramureșene”, realizat şi administrat astăzi de Asociaţia EcoLogic. Drumul verde conectează șapte sate și șapte arii protejate. Cele șapte sate reprezentative pentru cultura maramureşeană sunt Ocna Şugatag, Budeşti, Breb, Hoteni, Hărniceşti, Deseşti şi Mara. Lungimea traseului este de 88 km.

Calatoreste-Verde-Foto-Andriy-Maygutyak-

Turistul dintre Mara şi Cosău este invitat în această lume plină de povești, cu oameni harnici, pricepuți și ospitalieri, cu câmpurile pline de clăi de fân și ogoarele bine lucrate, cu satele așezate în văi prietenoase, cu galeriile de porți, case, garduri și biserici vechi impregnate de rugăciunile mai multor generații, unde oricine se poate bucura de armonia cu natura înconjurătoare.

maramures Mara Cosau port popular

Pentru a ajunge pe Creasta Cocoșului  turiştii pot alege dintre traseele marcate cu plecare din Budești, Cavnic sau Desești.

Traseul Creasta Cocoșului – Apostoli – Pasul Neteda, cod 4.13 A, marcat cu bandă roșie, cu o lungime de 7 km și o durată de două-trei ore, cu plecare din Budești.

Traseul Vf. Igniș – Pasul Gutâi – Creasta Cocoșului, cod 4.13 , marcat cu bandă roșie, cu o lungime de 18 km, cam șase ore de mers; plecarea se face de pe valea Marei din satul Desești.

Traseul Cavnic – Vârful Gutâiului – Poiana Mlejnița – Creasta Cocoșului – Vârful Hopșia – Mara, cod 4.28, marcaj – cruce albastră, cu o lungime de 16 km și o durată de șase ore; plecarea din Cavnic sau din Desești.

Pornind de pe Creasta Cocoșului, cei curajoși pot experimenta zborul cu parapanta. Există aici şi instructori de zbor pregătiţi pentru tandem în parapantă, modalitate sportivă de a experimenta emoțiile și senzațiile zborului liber, în timp ce admiri frumusețea peisajului.

CreastaCocoului2819

La Creasta Cocoșului se practică şi alpinismul sau escalada. Doar în prima porțiune a zonei stâncoase sunt amenajate douăzeci şi două de trasee de cățărare. Şi aici, instructorii atestați de Federația Națională de Alpinism îşi oferă serviciile turiştilor care doresc să fie iniţiaţi în tainele muntelui.

Bogăția ţinutului dintre Mara și Cosău stă în oamenii săi, în monumentele și ariile protejate, în pădurile bogate, dar și în apele minerale care ies la suprafață din subsol bogat al acestui ținut. Multe din aceste izvoare de apă minerală au o concentrație crescută de sulf și au fost denumite de către localnici, izvoare „La Borcut”.

Loading...