Filme

Lungmetrajul „Touch Me Not”, regizat de Adina Pintilie, în competiţia Berlinale 2018

film touch me not

„Nu mă atinge-mă” (Touch Me Not), filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, a fost selecţionat pentru cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (15-25 februarie), marcând astfel o premieră: este prima regizoare de film din România care participă în competiţia oficială a festivalului. 

Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti şi persoane reale, „Nu mă atinge-mă” (Touch Me Not) reuneşte oameni din întreaga Europă: Laura Benson(Anglia/Franţa), Tomas Lemarquis (Islanda/Franţa), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Anglia/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria) şi Dirk Lange (Germania).

Lungmetrajul este prima parte a unui viitor proiect de artă multi-platform, susţinut printre altele de Centrul Pompidou din Paris, de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Muzeul de Artă Modernă din Varşovia şi Centrul de Artă Spinnerei Leipzig.

Explorând, dincolo de tabuuri, rolul esenţial pe care intimitatea îl joacă în dezvoltarea umană, TOUCH ME NOT îşi propune să deschidă noi perspective, să educe, să promoveze toleranţa şi libertatea de expresie, să creeze un spaţiu de (auto-)reflectare, provocând privitorul să îşi reevalueze propriile idei cu privire la intimitate.

19059365_1430885397038363_8608235906482585594_n

„Filmul este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane”, a declarat Pintilie.

Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Adina Pintilie este o tânără regizoare română de film, multipremiată în festivaluri prestigioase din întreaga lume. La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele sale sunt un fenomen aparte în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare îndrăzneaţă în limbajul cinematografic şi explorare fără compromis a psihologiei umane. Documentarul său NU TE SUPĂRA, DAR (realizat cu sprijinul televiziunii culturale ARTE France, al TVR şi al Centrului Naţional al Cinematografiei), a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2007, a fost inclus în selecţia Best of Fests a Festivalului Internaţional de Documentar IDFA Amsterdam (cel mai important festival european de documentar), a obţinut Marele Premiu Golden Dove pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Documentar DOK Leipzig şi a fost selecţionat/premiat în peste 50 festivaluri internaţionale, cum ar fi: Thessaloniki, Montpellier, Trieste, Namur, Munchen, Moscova, Sarajevo, Varşovia, etc. Cel mai recent mediu-metraj al său OXYGEN a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film Rotterdam 2010 si a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj şi Premiul „Tânără speranţă” la Premiile GOPO 2011. Cel mai recent scurtmetraj al său, JURNAL #2, o coproductie Olanda-Romania, a câştigat Premiul ZONTA pentru cel mai bun film semnat de o regizoare in cadrul Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Oberhausen 2013, în vreme ce scurtmetrajul său anterior BALASTIERA #186 a fost selecţionat la categoria Scurt-metraje de Autor în cadrul Festivalul De Film de la Locarno 2008.

Loading...