Breaking News

Locuri de o frumusețe rară: Bisericile scufundate din România

biserici geamana cover

Sub multe dintre barajele, lacurile de acumulare sau canalele de irigaţie se ascund ruinele unor lăcaşuri de cult vechi de sute de ani. Biserici, morminte … multe dintre ele strămutate în perioada comunistă atunci când lucrările de inginerie hidrotehnică erau în plină glorie. Altele au fost scufundate, iar unele dintre bisericile scufundate s-au încăpăţânat să iasă la suprafaţă.

Avântul tehnologic din secolul 20 şi încăpăţânarea lui Ceauşescu de a transforma România cu orice preţ au dus la dispariţia multor lăcaşuri de cult. Nu a contat istoria, nu a contat unicitatea lor, nu a contat sufletul oamenilor. Multe dintre biserici, alături de sate întregi, au fost acoperite de ape în urma lucrărilor de inginerie hidrotehnică.

Au trecut zeci de ani de atunci, însă urmelor lor se mai pot vedea şi azi; o turlă care iese în mijlocul unui lac în care au fost deversate deşeuri sau fundaţia altarului care a răzbit noroaiele de pe fundul unei bălţi asanate sunt câteva dintre locurile rupte din Rai. Locuri pe care le poţi vedea şi azi.

Biserica ortodoxă Geamăna este situată pe vechea așezare a localității Geamăna din Munții Apuseni, județul Alba. În urma operațiunilor miniere de la Roșia Poieni, satul a fost transformat în lac de decantare și acoperit de steril, printr-o serie de evenimente cunoscute drept dezastrul natural de la Geamăna. Tot ce a mai ramas vizibil este biserica ortodoxă aflată în mijlocul iazului de decantare.

01 biserici geamana cover

DCIM100GOPRO

Biserica catolică Bezidu Nou o găsiți la Lacul Bezid din judeţul Mureş. Pârâurile Cuşmed și Niraj erau locul numeroaselor inundaţii ce ameninţau oraşul Târnăveni si Sângeorgiu de Pădure (din care face parte sătucul Bezidu Nou), aşa că autorităţile comuniste au luat decizia să realizeze un baraj de pamânt si să instaleze o mică hidrocentrală sub el. În urma acestei construcții, microdepresiunea în care se afla acest sat înfloritor a fost inundată, iar oamenii strămutaţi la bloc, în Sângeorgiu. În 1989 apa a umplut satul şi uliţele, a dărâmat casele din chirpici şi a inundat cele două lăcaşe de cult. Acoperişul turlei bisericii catolice a căzut în anul 2006.

bezidu-nou-foto bezidu-nou-foto-2bezidu-nou-foto-wikipedia Biserica catolică din Cinciş se află în zona lacului de acumulare Cincis din Munţii Poiana Ruscă, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara, într-o zonă de un pitoresc aparte care atrage mii de turişti. Lacul de acumulare a fost amenajat pe amplasamentul satului Cincis, în anul 1962, atunci au fost strămutate peste 800 de familii. Când nivelul apelor este scăzut, în coada barajului se mai văd încă ruinele fostului aşezământ, atestat documentar în 1360, care a fost înghiţit de ape.

Biserica catolică din Lacul Cinciş 2 Biserica catolică din Lacul Cinciş 3 Biserica catolică din Lacul Cinciş

Biserica ortodoxă Giurcuţa de Jos este localizată în zona lacului Beliş din judeţul Cluj. La începutul anilor ’70, pe vatra veche a satului Beliş s-a construit barajul Beliş-Fântânele, iar vechile așezări ale locuitorilor au fost strămutate pe deal. Satul vechi, Giurcuţa de Jos, cu vatra şi mormintele strămoşilor a fost inundat de apele lacului de acumulare Fântânele, urmele asezării vechi se pot observa când nivelul apelor lacului scade, în special biserica.
belisBiserica ortodoxă Măgureni o găsiți la Lacul Săruleşti din jud. Călăraşi. Câteva sate din comuna Săruleşti, aflată la aproximativ 40 de kilometri de Bucureşti, au fost înghiţite de apele nemiloase în anul 1983 când s-au început lucrările la canalul Dunăre-Bucureşti. Şi astăzi când apele seacă ies la iveală ruinele unei biserici, fundaţia unei şcoli sau a unei case şi chiar un cimitir. Pe fundul lacului Săruleşti se află satele Ciofliceni şi Pavliceni, părţi din Săruleşti-sat, Presna şi Sănduliţa. Localităţile au fost inundate de comunişti pentru realizarea canalului, proiectul a fost însă abandonat în anul 1989 când s-a constatat că nu se poate menţine un nivel navigabil constant până în Capitală.

Biserica ortodoxă Măgureni 2 Biserica ortodoxă Măgureni

Loading...