Breaking News

Laura Codruţa Kovesi nu se va prezenta în fața comisiei parlamentare de anchetă

kovesi

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a respins invitaţia Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, punctând că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitatea de martori în faţa comisiilor parlamentare.

Kovesi invocâ o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum şi o decizie a CCR din 1994, conform căreia dispoziţiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituţionale.

 ”Vă comunic faptul că, la data de 24 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că «procurorii nu pot fi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească»”, se arată în adresa trimisă de Kovesi la comisie.

Procurorul-șef al DNA invocă şi o hotărâre a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia ”dispoziţiile din regulamentele interne ale Senatului sau Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale”.

”Faţă de aceste aspecte, vă comunic faptul că nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la şedinţa comisiei de anchetă”, a transmis Laura Codruţa Kovesi comisiei parlamentare de anchetă.

Deputaţii au adoptat pe 9 mai, cu 171 voturi „pentru”, 98 de voturi „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât persoanele care sunt citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă să fie obligate să dea curs invitaţiei, în caz contrar existând posibilitatea ca acestea să fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevărului.

Loading...