Breaking News

Kovesi: „Ar trebui o lege care să interzică celor condamnaţi definitiv să rămână în funcţie”

kovesi dna procuror-șef

Laura Codruța Kovesi a afirmat, la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, că ar trebui o modificare legislativă prin care persoanele care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu își mai poată exercita în continuare funcţia de care s-au folosit sau în care au comis faptele de corupţie.

„Ar trebui o modificare legislativă prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu mai poată exercita în continuare funcţia de care s-au folosit sau în care au comis faptele de corupţie”, a afirmat procurorul şef al DNA, făcând referire la „prea mulţi” parlamentari sau primari care au fost condamnaţi definitiv la închisoare, cu suspendare, dar care sunt încă în funcţie.

Aflată la al doilea mandat în fruntea DNA, Kovesi reclamă presiunile asupra instituţiei pe care o coordonează.

„În primii 3 ani, am văzut de foarte multe ori presiuni directe sau indirecte, presiuni exercitate prin declaraţii publice date de persoane care deţin funcţii importante, am văzut presiuni prin încercarea de a modifica legea, chiar şi respingerea cererilor de arestare în Parlament o putem considera o forma de presiune”, a declarat procurorul şef al DNA.

Legat de numărul de procurori pe care îl are DNA, Kovesi a afirmat că sunt prea puţini pentru numărul mare de corupţi din Romania.

„Sunt in jur de 8.000 de dosare în lucru în acest moment. Una dintre cele mai mari provocări vizează volumul foarte mare de dosare cu care se confruntă DNA. Şi anul trecut am avut 10 mii de dosare în lucru în condiţiile în care doar 90 de procurori instrumentează aceste dosare”.

Întrebată despre planurile de după cel de-al doilea mandat la DNA, Kovesi a răspuns: „Cu siguranță nu candidez nici la preșidenție, nu intru în politică, o să activez în sistemul judiciar, la asta mă pricep. Am văzut că unii sunt speriați că intru în politică, mai bine să fie speriați că rămân la DNA”.

Loading...