Breaking News

Guvernul german ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu

armata germana

Guvernul federal german introduce conceptul de serviciu militar obligatoriu într-un document de strategie privind apărarea civilă, la cinci ani după ce a renunţat la acesta, informează, marţi, thelocal.de.

Într-o secţiune a documentului, „sprijinul civil pentru armată” este menţionat ca o opţiune într-o situaţie în care Germania ar trebui să-şi protejeze frontierele externe în cadrul unei misiuni a NATO.

Draftul confidenţial al documentului ar urma să fie adoptat miercuri de guvernul german.

În secţiunea privitoare la forţele armate, documentul menţionează „livrarea sigură şi rapidă a mesajelor de o importanţă specială pentru armata germană (de exemplu deciziile privind reintroducerea serviciului militar) va fi pusă în practică în conformitate cu prevederile legii privind securitatea telecomunicaţiilor”.

Documentul merge până la discutarea facilităţilor de cazare care vor fi necesare în cazul reintroducerii serviciului militar.

În acest caz „va deveni necesar ca civilii să sprijine armata în organizarea şi îndeplinirea nevoilor de infrastructură”, ceea ce ar însemna că firmele civile vor trebui să ia parte la construirea de cazărmi.

Documentul de strategie privind apărarea civilă, primul adoptat de la încheierea Războiului rece, stabileşte modurile în care civilii ar putea fi obligaţi să ajute forţele armate în situaţii speciale.

În ceea ce priveşte telecomunicaţiile, se menţionează că, dacă la o firmă din domeniu se produce un atac cibernetic, „vor fi luate măsurile adecvate care ar putea înlocui comunicaţiile electronice”.

Potrivit documentului, civilii ar urma să-i ajute pe militari în sarcini ca asigurarea combustibilului, să le furnizeze autovehicule dacă au nevoie de acestea şi să se abţină de la folosirea drumurilor pe care au loc transporturi militare.

Într-o altă secţiune a documentului, autorii scriu că, dacă soldaţii nu-şi mai pot satisface nevoile de alimentaţie de pe piaţa liberă, guvernul va interveni pentru a limita accesul la alimentaţie, prin introducerea raţiilor.

Serviciul militar obligatoriu a fost abolit la 1 iulie 2011, la 55 de ani după ce a fost introdus, pentru că guvernul a evaluat că nu mai există o necesitate militară pentru acesta. Dar obligaţia serviciului militar este încă prevăzută în Constituţie, ceea ce înseamnă că pentru o reintroducere a acestuia este necesară doar o schimbare a legii.

Loading...