Breaking News

Guvernul a amânat creșterea salariului minim. Când va fi adoptată măsura

lei bani 2

Guvernul a amânat creșterea salariului minim. Această măsură va fi adoptată într-o viitoare ședință de Guvern, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat că salariul minim pe economie va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018, odată cu mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Angajatorii vor plăti o taxă separată, de 2,25%. 

Olguța Vasilescu a spus, în şedinţa de Guvern, că este vorba despre un proiect de Hotărâre de Guvern, în primă lectură, care prevede ca „salariul minim brut să crească la 1.900 lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale”.

De asemenea, contribuţiile sociale vor scădea cu doar 2 procente, faţă de 4 procente, cum anunţase ministrul inițial.

Mai mult, contribuţia care va fi virată la Pilonul II de pensii va scădea de la 5,1% la 3,7%, însă fără a fi afectată valoarea nominală din prezent.

„Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către P2 de la 5,1% la 3,7%, dar, atenţie, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%”, a declarat Vasilescu.

„Taxa de solidaritate” devine „contribuţia asigurătoare pentru muncă” şi creşte la 2,25% 

În ciuda mutării contribuţiilor sociale la angajat, şi angajaţii vor mai rămâne, totuşi, cu o taxă. Este vorba de aşa-zisa „taxă de solidaritate”, care este redenumită „contribuţia asigurătoare pentru muncă” şi care va fi de 2,25%, a anunţat ministrul Ionuţ Mişa.

„Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale”, a spus ministrul Finanţelor.

Loading...