Breaking News

Ecaterina Andronescu, despre schimbarea planurilor-cadru pentru liceeni

ECATERINA ANDRONESCU

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, marți, la Adevărul Live, că propunerile de planuri-cadru ale ministrului Educației, Liviu Pop, care printre altele vizează diminuarea numărului de ore de Fizică, respectiv de Tehnologia Informaţiei şi Limbi Străine, reprezintă o mare greşeală.

Fostul ministru al Educației a criticat noile propuneri de planu-cadru pentru liceu, argumentând că nu poţi să ghilotinezi materii de bază şi să le înlocuieşti cu discipline ce ar trebui să regăsească în zona extracurriculară.

„Este o mare greşeală. Voi propune colegilor din Comisia de Învăţământ să ne întâlnim în ultima săptămâna din ianuarie cu ministrul Educaţiei şi să avem o discuţie aplicată despre aceste planuri-cadru. Trebuie ridicată problema unor discipline esenţiale. Am introdus Informatica în ciclul gimnazial de aproape 17 ani. De altfel, a crescut industria IT. Nu avem de ce să nu recunoaştem acest lucru. Avem şi facultăţi mai dezvoltate din zona asta de electronică şi de calculatoare. Nu ne putem bate joc de pregătirea elevilor din liceu. (…) Nu poţi să ghilotinezi  pur şi simplu programul disciplinei de Fizică şi să o înlocuieşti cu altceva. Poţi să faci educaţie complementară. Poţi să faci educaţia artistică prin ceea ce înseamnă educaţia extracurriculară. Nu poţi să înlocuieşti o disciplină de bază cum este Fizica sau Chimia cu lucruri care nu ne duc în sus, ci ne coboară pe această scară a valorilor“, a spus Ecaterina Andronescu.

Senatorul PSD a criticat şi scoaterea celei de a doua limbi străine din trunchiul comun de discipline.

„Trăim într-o lume globalizată. Eu vin din domeniul Ştiinţelor Exacte însă nu am cum să spun că Limbile Străine nu reprezintă un domeniu esenţial. Suntem o ţară situată în Europa. Este important să ştim să comunicăm cu cetăţenii din celelalte ţări“, a declarat Andronescu.

Fostul ministru al Educației a mai precizat că va discuta cu Liviu Pop și despre planurile-cadru pentru gimnaziu.

„Cred că este momentul să vorbim şi despre corecturi la planul-cadru din ciclul gimnazial. Să revenim la ce a fost. Reuşisem într-unul din mandatele mele să aducem planul-cadru al învăţământului gimnazial la 25 de ore pe săptămână. Gândiţi-vă că în clasa a V-a sunt copii care au 10-11 ani. Acum s-a ridicat la 30, chiar 32 de ore pe săptămână. Nu trebuie să încărcăm exagerat copilul pentru că o asemenea abordare îl va determina să se îndepărteze de şcoală”, a declarat Ecaterina Andronescu, marți, la Adevărul Live.

Loading...