SOCIAL

De ce nu vor primi profesorii salariile înainte de Paşte? Explicația ministrului Finanțelor

bani lei bancnote (1) amenzi

Salariile nu vor fi acordate înainte de Paşte tuturor categoriilor de bugetari. Sindicaliştii din învăţământ au anunțat că, din cauza unor proceduri birocratice, angajaţii din sistemul preuniversitar nu-şi vor putea primi salariile săptămâna aceasta.

Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marți, că toți bugetarii vor primi salariile înainte de Sărbătorile Pascale.

Realitatea este alta, doar unii bugetari vor primi salariile înainte de Paşte, potrivit ordinului semnat de ministrul Finanţelor şi publicat în Monitorul Oficial, printre aceştia neregăsindu-se angajaţii din învăţământ.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, că „mulţi nu şi-au manifestat interesul” pentru plata salariilor înaintea sărbătorilor, precizând că lista publicată deja nu mai poate fi modificată. El a punctat că doar bugetarii care au solicitat acest lucru vor primi salariile înainte de Paște.

„Bugetarii care au cerut. Asta este ceea ce doamna prim-ministru a spus foarte clar. Pentru că asta au solicitat. Nu poţi să-i dai celui care nu solicită. Cei care nu au făcut solicitare nu primesc mâine. Primesc când au data de salariu. (…) Din punct de vedere al Ministerului de Finanţe, noi am comunicat şi discutat de fiecare dată cu fiecare structură centrală în parte şi am creat acel ordin de ministru în care sunt stipulate toate acele structuri care au decis să dea salariul în data de 5 aprilie. Acesta a fost atributul Ministerului de Finanţe, asta am făcut”, a afirmat Teodorovici.

În context, senatorul Ecaterina Andronescu a menţionat că în mod sigur planificarea salariilor celor din Educaţie este pentru 14 aprilie.

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, marți, la RFI, că şefa Guvernului a făcut afirmaţii pripite, ce pot provoca tensiuni.

„Cerem Guvernului să nu mai facă declaraţii pripite, care vor genera nemulţumiri în rândul salariaţilor din învăţământul preuniversitar şi nu numai. Nu poţi să vii să spui că se vor plăti salariile anticipat, deci înaintea sărbătorilor pascale, atâta vreme cât lucrul acesta este imposibil.

Tehnic nu este posibil acest lucru, pentru că programul de salarizare EDUSAL a suportat modificări, inclusiv la începutul acestei săptămâni. Abia după ce este funcţional, îşi pot permite secretarele şi contabilele din unităţile de învăţământ să meargă la inspectoratele şcolare cu statele de personal spre avizare. După ce sunt avizate statele de personal, trebuie să vină cu statele de plată a salariilor. După acest lucru, trebuie făcute deschiderile de cont. Pe urmă, te programezi la Trezorerie, pentru a aduce documentele şi pentru a fi viraţi banii în conturile colegilor noştri, lucru care nu s-a întâmplat. Nu se putea întâmpla într-un termen aşa de scurt”, explică liderul sindical, miercuri, la RFI.

Loading...