Breaking News

Creșele și grădinițele, obligate să aibă montate camere de supraveghere video şi audio

grădinițele supraveghere video gradinite copii 2

Cazurile de violență asupra copiilor aflați în grădinițe ar putea duce la schimbări în modul în care funcționează creșele și grădinițele. Pentru a opri astfel de cazuri, grădinițele ar putea fi obligate să aibă camere de supraveghere video și audio. 

Măsura face parte dintr-un proiect legislativ care a fost propus de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. Dacă proiectul ar fi votat, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului vor fi obligate să dispună controale o dată la șase luni în grădiniţe, informează b1 tv.

Pachetul legislativ conține trei proiecte de lege, menite să preîntâmpine cazurile de abuz și violență asupra copiilor înscriși la unitățile de învățământ preșcolar.

Camere de supraveghere în grădinițe și creșe

Primul proiect prevede ca toate grădinițele și creșele care au cel puțin șapte copii înscriși să aibă în dotarea incintei și a sălilor de clasă camere de supraveghere video și audio. Această măsură, crede inițiatorul legii, are ca scop prevenirea comportamentului violent al personalului față de copii. Proiectul conţine şi prevederi referitoare la securizarea înregistrărilor camerelor de supraveghere. Concret, la aceste înregistrări vor avea acces doar părinţii şi autorităţile, în cazul în care se fac cercetări în legătură cu unele înregistrări.

„Este un proiect de lege gândit chiar de părinții copiilor loviți la grădinița din Cotroceni. Trebuie să avem camere de luat vederi. Imaginile obținute la grădinița din Cotroceni au fost obținute cu mari eforturi. Eu cred că fiecare părinte are dreptul să vadă cum e tratat copilul lui în fiecare moment, la gradiniță, în fiecare cameră, inclusiv în sala de mese ar trebui să fie o cameră video”, a susținut Raețchi.
Controale periodice

Al doilea proiect din pachetul legislativ se referă la controalele la care vor fi supuse grădinițele și creșele. Astfel, dacă proiectul va fi votat, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului vor fi obligate să dispună controale o dată la șase luni în unităţile de învăţământ preşcolar private care au fost înfiinţate în cadrul unei societăţi comerciale sau a unei fundaţii sau asociaţii non-profit.

Reguli mai stricte de autorizare pentru grădiniţe

Pachetul legislativ propus de Raețchi mai conține și un proiect de lege referitor la modul în care se dau autorizații pentru grădinițe. Astfel, dacă legea va fi votată, rice grădiniţă va fi obligată să solicite Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), în termen de 60 de zile de la deschidere, autorizarea provizorie, iar ARACIP trebuie să dea răspunsul în alte 60 de zile.

„Numărul unităților care funcționează ca unități furnizoare de educație preșcolară fără să aibă autorizație de funcționare este în creștere. Acest lucru este îngrijorător pentru că, ținând cont de faptul că aceste așa-zise grădinițe nu intră în evidența Inspectoratelor Școlare, copiii nu beneficiază de protecția statului așa cum ar trebui. Prin urmare, este absolut necesar ca pedepsele să fie pe măsură: folosirea titulaturii de grădiniță în mod abuziv trebuie pedepsită conform Codului de Procedură Penală, ceea ce am și propus printr-o propunere de lege”, a precizat deputatul PNL.

Cele trei proiecte legislative vin în contextul în care mai mulți părinți ai copiilor înscriși la grădinița privată Flipper se luptă în instanță pentru ca directoarea Ioana Neagu să fie pedepsită pentru tratamentele inumane la care au fost supuși copiii înscriși la grădinița pe care aceasta o deținea.

Loading...