Breaking News

Copiii ar putea primi, lunar, câte un tichet în valoare de 450 de lei. În ce condiții

Foto subversiv.info
Foto subversiv.info

Cuantumul alocaţiei de stat pentru copiii care nu au absențe la școală se va stabili la valoarea lunară de 450 de lei. 

Alocaţia de stat pentru copii în cuantumul stabilit va fi cheltuită defalcat: 30% pentru îmbrăcăminte, 30% pentru alimente, 25 pentru bunuri care contribuie la educaţie (cărţi, reviste, internet, computer, echipament sportiv), 15% tabere sau excursii educaţionale, potrivit unui act normativ inițiat de Ioan Agrigoroaei.

„Ce poate face un copil, o familie cu 85 de lei lunar? Nimic. Dacă ar primi măcar 100 de euro, atunci, cu acei bani într-adevăr se poate face ceva. Nu toți vor primi acești bani, ci doar cei care nu au absențe la școală. În acest fel îi stimulăm pe tineri să facă copii și pe copii să învețe. Dacă fiecare copil va frecventa grădinița, școala primară, liceul și o facultate, nivelul de educație va crește simțitor”, a declarat senatorul.

Banii vor fi acordați sub formă de tichete.
Conform expunerii de motive a propunerii legislative, care citează date ale Eurostat, abandonul şcolar a ajuns la 18%, iar procentul copiilor cu risc de sărăcie a ajuns în anul 2015 la 48%, în timp ce media din Uniunea Europeană e de 27%.

„Copilul român trebuie să simtă că statul român este preocupat de viitorul lui, de educaţia, de sănătatea şi bunăstarea lui. (…) Statul român corelează alocaţia pentru copii cu indicele social de referinţă neschimbat de ani de zile. Acest fapt este în total dezacord cu practica europeană în domeniu, care stabileşte sume clare care nu se raportează la un indice neactualizat. Vedem aşadar cum alocaţia pentru copii protejează bugetul de stat în loc să vizeze cu adevărat interesul copilului şi să-i asigure suma necesară hranei lunare”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive.

Potrivit unor surse din Parlament, acest proiect de lege va fi adoptat abia în ianuarie 2018, în acest an nefiind suficiente fonduri pentru această majorare.

Loading...