Breaking News

Comisia Europeană: „Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată”

juncker

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, au transmis, miercuri, un mesaj dur Guvernului României, prin care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „evoluțiile recente din România”.

Oficialii europeni au atras atenția că raportul MCV de săptămâna trecută a salutat bilanțul pozitiv al luptei anticorupție din România, dar a subliniat că orice alte măsuri care subminează acest progres va „ avea impact asupra evaluărilor viitoare”.

„Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu sa fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România.

Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV).

Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare.

În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri”, transmite Comisia Europeană, miercuri, într-un comunicat de presă.

Loading...