Breaking News

Marea Britanie a ales să iasă din Uniunea Europeană. David Cameron îşi dă demisia

brexit Marea Britanie

Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, transmit vineri DPA, AFP și BBC.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, și-a anunțat retragerea din fruntea executivului Regatului Unit și al Partidului Conservator după ce poporul britanic a decis ca țara să părăsească Uniunea Europeană. Cameron susține că negocierile privind părăsirea blocului comunitar vor fi susținute de un alt prim-ministru începând cu luna octombrie a acestui an.

david cameron
„Nu cred că este bine pentru mine să fiu căpitanul pentru următoarea destinație. Trebuie ca țara să aibă o nouă conducere. Marea Britanie o să aibă un nou premier din octombrie”, a afirmat prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii.

Orice decizie politică luată în acest moment de Regatul Unit va avea un impact masiv asupra economiei mondiale, iar relaţiile internaţionale cu siguranţă vor avea de suferit.

Acest lucru va avea un impact major asupra Marii Britanii, având în vedere că cel mai mare partener va rămâne tot Uniunea Europeană. Practic, Regatul Unit va trebuie să respecte reglementările UE pentru a putea face schimburi de bunuri şi servicii cu bătrânul continent. Concret, chiar dacă se va afla în afara Uniunii Europene, Marea Britanie va fi nevoită să facă diverse schimburi mai degrabă cu Germania decât cu Statele Unite, cu Italia şi nu cu India sau cu Belgia şi nu cu Australia, din simplul fapt că va rămâne constrânsă de factorul geografic.

„Uniunea Europeană va trebui să aibă o abordare calmă indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„Este nevoie de stabilitate şi sper ca întâlnirile preşedinţilor să constituie această stabilitate, având în vedere ce se întâmplă acum cu lira sterlină şi pe pieţele internaţionale. Rezultatul referendumului a fost primit cu întristare”, a afirmat Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European.

Loading...