Breaking News

Anunț de la ministrul Muncii! Salariul minim pe economie crește din 1 iulie 2017

lei bani subversiv 1

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, joi, că salariul minim pe economie va creşte cu 100 de lei pe an şi a promis majorări salariale începând cu data de 1 iulie.

Conform ministrului, legea salarizării unitare a intrat pe ultima sută de metri, fiind în faza ultimei lecturi, iar primele majorări salariale se vor face de la 1 iulie.

„Legea la ora actuală este într-o ultimă citire. Ea este rodul mai multor rânduri de discuții cu sindicatele. Am încercat să respectăm cât mai multe principii în noul proiect legislativ. Principiul muncii egale și a salariului aferent, principiul ierarhiei. De exemplu, şeful instituției nu avea și cel mai mare salariu. Am cercetat toată legislația din 1974 până în prezent ca să pricepem de unde s-a plecat.

Am avut de reglat baza de jos a piramidei. Salariul minim a crescut, dar nu au crescut și celelalte salarii. S-a ajuns în situaţia în care angajaţi cu 15 ani vechime şi studii superioare să fie aproape de salariul minim, cât al muncitorului necalificat.

Programul de guvernare este foarte clar. Se vor majora salariile treptat până în următorii patru ani, iar media creşterilor va fi de 56%. Toate salariile vor crește cu un anume coeficient pe o perioada de patru ani. Am luat în calcul estimările Comisiei de Prognoză. Ştim cât va crește salariul minim pe economie. Acesta va crește cu 100 de lei pe an. În anul 2018 salariul minim va ajunge la 1.550 de lei.

De la 1 iulie 2017 se vor majora primele salarii. Acum discutăm procentul cu Ministerul de Finanţe. Cea mai mare creştere şi impactul bugetar cel mai mare va fi anul viitor.

Sănătatea crește cu tot sectorul de la 1 ianuarie 2018. Vrem sa stopam exodul medicilor. Au plecat 14.000 de medici din Romania. Singura soluție este să aducem salarizarea la 70 din indemnizaţia medicului din UE. Salariile medicilor vor fi cuprinse între 1.200 de euro şi 3.600 de euro.

De asemenea, un inspector din Poliţie va ajunge la 5.000 de lei, iar un învățător va ajunge la 4.000 lei”, a declarat, pentru România TV, ministrul Muncii.

Lia Olguţa Vasilescu a ținut să mai menționeze că se vor face și multe corecţii la legea pensiilor.

Loading...