Breaking News

Anunț de la ministrul Muncii! Ce măriri salariale și sporuri vor primi profesorii

lei bani 5

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat, marţi, că salariile nu vor mai creşte de la 1 iulie, toţi bugetarii urmând să primească de la 1 ianuarie 2018 o creştere salarială, dar numai de 25%.

„De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%. De la 1 martie 2018, încă 25% pentru profesori, care, adăugat la creşterea de 25%, înseamnă de fapt o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistentele au creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie. Ar fi trebuit să intrăm de la 1 ianuarie (2018 – n.r.), dar au fost foarte multe amendamente pe care noi le-am acceptat la Senat şi la Camera Deputaţilor”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, marți, la Antena 3.

Cadrele din învățământ vor beneficia și de următoarele sporuri la salariul de bază:

  • între 10 și 25% vor primi cei care conduc și realizează pregătirea pedagogică a viitorilor dascăli, în raport cu timpul efectiv lucrat, cu numărul de elevi sau studenți practicanți și dacă nu beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore pe săptămână;
  • 15% pentru cei din învățământul special și până la 15% pentru cei care predau în condiții periculoase sau vătămătoare, dar și pentru cei care predau în penitenciare;
  • până la 20% pentru cei care predau în localități izolate (diferențierea pe zone și localități se va aproba ulterior, prin hotărâre de Guvern).

În cadrul învățământului superior, profesorii conducători de doctorate vor putea primi un spor de până la 1% pentru fiecare student-doctorand, dar nu mai mult de 10% din salariul de bază. Consiliile de administrație vor putea să stabilească salarii diferențiate, cu creșteri de până la 30%, însă acestea se vor suporta exclusiv din veniturile proprii, conform proiectului votat.

„Pentru personalul didactic de predare din învăţământ se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică, de 10% din salariul de bază, începând cu data de 1 decembrie 2018„, scrie în proiect.

Dascălii, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare, beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Proiectul prevede că gradația se va atribui pentru o perioadă de cinci ani și se va acorda pentru 16% din posturile existente la nivelul unui inspectorat, unei biblioteci sau la nivelul instituției de nivel superior. Pentru obținerea unei gradații, dascălul va primi 25% în plus la salariul de bază.

În schimb, în cazul cadrelor didactice din învățământul universitar, gradația de merit nu se va acorda. În locul acesteia, dascălii vor putea obține sporuri de performanță academică. Acestea se vor atribui, în schimb, pe perioade de câte un an, pentru numai 15% din posturile existente la nivelul unității respective de învățământ. Aici, profesorul va primi doar 10% în plus la salariu, spre deosebire de cei cu gradații de merit.

Conform proiectului, dascălii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, care asigură predarea simultană la mai multe clase (adică între două și cinci), vor primi o majorare salarială, astfel:

  • pentru două clase de elevi/grupe, o creştere cu 7% a salariului de bază deţinut;
  • pentru trei clase de elevi/grupe, o creştere cu 10% a salariului de bază deţinut;
  • pentru patru clase de elevi/grupe, o creştere cu 15% a salariului de bază deţinut;
  • pentru cinci clase de elevi/grupe, o creştere cu 20% a salariului de bază deţinut.

„Personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază”, s-a stabilit prin proiect.

De asemenea, actul mai prevede că dascălii (inclusiv cadrele didactice metodiste) vor putea fi plătite și cu ora sau prin cumul, calculul urmând a se face prin raportare la norma didactică prevăzută de lege.

Creşterile salariale nu vor mai urmări aşadar calendarul stabilit iniţial de ministrul Muncii, potrivit căruia de la 1 iulie urmau să fie majorate cu 20% soldele de funcţie ale personalului militar, respectiv cu 5% salariile de funcţie ale poliţiştilor. Tot de atunci, era preconizată majorarea salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale şi personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene şi ai consiliului general al municipiului Bucureşti.

De asemenea, nici medicii nu vor mai primi de la 1 ianuarie 2018 salarii duble, ei urmând să beneficieze de aceeaşi creştere ca toţi bugetarii, de 25%. Totodată, angajaţii din învăţământ vor trebui să se mulţumească cu 25% majorare, în loc de 50% cum a promis iniţial ministrul.

Ministrul Muncii a făcut anunţul referitor la decalarea calendarului privind majorările după o întrevedere cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Și premierul Sorin Grindeanu a spus, marți, că susține această formă a Legii salarizării.

„Forma prezentată de Lia Olguța Vasilescu și Viorel Ștefan este forma pe care noi ne-o asumăm. Toate modificările și amendamentele sunt susținute de Guvern. Este necesar să avem această lege”, a declarat șeful Executivului.

Loading...