SOCIAL

Analiză: Diferența medie dintre salariile bărbaților și ale femeilor este de 5% în România, sub media UE

gendergap-01

România înregistrează un decalaj de 5% raportat la diferențele salariale medii între bărbați și femei, fiind mult sub pragul înregistrat la nivel european, potrivit unei analize Smartree.

Pe de altă parte, unul dintre elementele discriminatorii în procesele de recrutare la nivel local este vârsta, fapt pentru care procentajul angajaţilor de peste 55 de ani este de doar 40%, spre deosebire de 55% la nivelul Uniunii Europene, notează Smartree.

La nivelul Uniunii Europene decalajul salarial mediu între femei și bărbați este de 16,3%, pe când în România acest procent se situează la doar 5%.

„Constatăm că din ce în ce mai mulţi angajatori din România sunt obiectivi în ceea ce priveşte diferenţele salariale, mizând pe profesionalism şi respectarea unor principii etice. Tendinţa este susţinută în acest context şi de noua generaţie de angajaţi, care îşi negociază contractul de muncă după alte principii decât predecesorii lor. Aşadar, diferenţele salariale tind să fie mai mici sau aproape inexistente în cazul tinerilor de până în 35 de ani, precum şi al celor nou intraţi în câmpul muncii”, apreciază specialiştii HR.

România este una dintre puţinele ţări din UE în care rata de angajare a femeilor a scăzut uşor începând cu anii 2000, stabilizându-se în jurul procentului de 58%, comparativ cu procentul de 75% angajaţi bărbaţi, în creştere în ultimii 5 ani. La nivelul Uniunii Europene s-a observat un decalaj redus al ratelor ocupării forţei de muncă dintre bărbaţi şi femei, ce rezultă din creşterea numărului locurilor de muncă ocupate de femei.

La nivel local, vârsta se află pe primele locuri în topul criteriilor de eliminare în procesul de recrutare, procentajul angajaţilor români de peste 55 de ani se menţine la 40%, mult mai mic decât media UE, de 55%. Acest fapt demonstrează o reticenţă din partea companiilor de a angaja persoane de vârsta a doua.

Specialiştii în HR apreciază că există încă angajatori subiectivi pe plan local, care includ în procesele de recrutare elemente discriminatorii, cum ar fi vârsta, anumite grade de handicap, etnia şi, eventual, în anumite părţi ale ţării, naţionalitatea.

Analiza realizată de Smartree se bazează pe datele oficiale publicate de Eurostat.

Citiți întreaga analiză AICI.

Loading...