Breaking News

Amenzi de până la 8000 de lei pentru șoferii care nu au asigurare RCA

bani subversiv subvenții lei

Printre ultimele amendamente aduse de jucătorii din piață la proiectul legii RCA se numără dublarea amenzilor pentru cei care nu au asigurare auto obligatorie. În plus, polița RCA, odată ce va fi plătită în rate, va deveni titlu executoriu, informează economica.net.

Ultimele amendamente propuse de jucătorii din piață vizează majorarea amenzilor de la 4.000 de lei la 8.000 de lei pentru persoanele care nu își încheie polița RCA.

Cea de-a doua modificare importantă este transformarea poliței RCA în titlu executoriu după modelul contractului de credit bancar. Astfel, odată cu posibilitatea încheierii unei polițe RCA pentru o perioadă de o lună sau 12 luni, în funcție de nevoia asiguratului, apare și transformarea poliței în titlu executoriu.

Polița RCA rămâne valabilă până la expirarea termenului chiar și în condițiile în care asiguratul RCA nu a achitat la timp ratele, însă asiguratorul are dreptul să aplice în acest caz penalități de întârziere de 0,2% pentru ziua de întârziere și să apeleze direct la un executor judecătoresc care are dreptul să instituie poprire pe conturile sau veniturile clientului.Au fost stabilite amenzi și pentru asigurători, destul de mari, inclusiv penalizări de 0,2% pe zi pentru neplata despăgubirilor la timp și chiar și pentru regresele dintre asigurători.

Valoarea punctului traumatic va fi stabilită de Parlament. Inițial propunerea era ca punctul traumatic să fie de două salarii minime pe economie.

Asigurătorii atrag totuși atenția că, așa cum arată acum proiectul, acesta ar putea conduce mai mult la scumpirea poliței RCA nu la ieftinirea ei, dacă nu va fi aprobată și varianta despăgubirilor cu puncte traumatice care ar oferi o predictibilitate a daunelor de plată pentru asigurători în cazul daunelor morale.

 

Loading...