Breaking News

Vouchere de vacanţă 2018: Cine sunt beneficiarii şi când se vor acorda acestea

tichet vacanta

Toţi cetăţenii vor primi vouchere de vacanţă până în martie-aprilie 2018 şi sunt, deja, instituţii care au acordat aceste vouchere, a anunțat ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, se arată într-un comunicat de presă.

„Începând cu 2018 sunt prevăzuți și banii pentru voucherele de vacanță. Vă anunț că în bugetul anului 2018 există filă separată pentru acest lucru. Toți cetățenii le vor primi până în martie-aprilie, dar deja sunt instituții care au acordat aceste vouchere de vacanță’, a precizat ministrul Turismului, în luna decembrie 2017, într-o întâlnire cu reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), autoritățile locale din stațiunile turistice de pe raza județului Prahova și cu agenții economici din această zonă.

Totuși, conform normelor în vigoare, bugetarii din instituțiile și autoritățile publice, precum și din cadrul operatorilor economici ai statului pot primi, între 1 iulie 2017 și 30 noiembrie 2018, o indemnizație de vacanță, denumită voucher de vacanță, în valoare de 1.450 de lei.

Astfel, dacă există bani în bugetul autorității/ instituției, acordarea acestui beneficiu se poate face și anul acesta, existând temeiul legal (OG nr. 46/2017). Din noiembrie 2018 însă, autoritățile vor fi obligate să acorde vouchere de vacanță, conform legii salarizării bugetare.

Vor putea fi acordate vouchere de vacanță atât pe suport hârtie, cât și pe suport electronic, decizie ce va putea fi luată de către angajatori de comun acord cu organizațiile sindicale sau cu reprezentanții beneficiarilor.

Aceștia vor stabili regulile privind modul de acordare a primei de vacanță sub forma voucherelor, care să prevadă:

  • numărul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanță și nivelul sumelor care se acordă beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanță, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
  • categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanță;
  • forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanță, respectiv suport electronic și/sau hârtie.

Pentru unitățile din domeniul bugetar, voucherele de vacanță se vor acorda în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinație în bugetul de venituri și cheltuieli aprobate.

Pentru celelalte categorii de angajatori, respectiv cele din mediul privat, sumele destinate acoperii nominale a voucherelor de vacanță vor fi cuprinse în bugetele de venituri și cheltuieli aprobate, într-o poziție distinctă de cheltuieli, denumită „Vouchere de vacanță”.

Beneficiarii care vor primi vouchere de vacanţă nominale vor fi singurele persoane îndreptăţite să le utilizeze, fără posibilitatea de a le oferi altcuiva sau de a le vinde.

 

Loading...