Breaking News

Temple și locuri de rugăciune impunătoare care te vor impresiona

temple si locuri de rugăciuni

Există în lume temple sau locuri de rugăciune unde simți nevoia de a te închina chiar și dacă nu ești credincios. Unele sunt atât de vechi încât par ferestre spre altă lume, în timp ce altele sunt atât de impunătoare și impresionante încât te fac, inevitabil, să te simți mic.

 

Nici nu contează ce religie ai; dacă ajungi într-un oraș în care se află o astfel de comoară, ar fi și păcat să nu admiri clădirile cu adevărat spectaculoase, cu fațade bogat ornamentate sau colorate, potrivit BBC.

Un sondaj, realizat de Quora.com, a arătat care sunt lacașurile de cult favorite ale turiștilor.

Dintre moschee, temple, sinagogi și bazilici, turiștii internauți au ales câteva, emblematice pentru mai multe culturi și religii.

Templul Brihadeeswara, India

brihadishwara templu india

Numit de localnici „Marele templu”, acesta este un sanctuar hindus cu adevărat imens, din granit. A fost construit în Tamil Nadu in 1010, pe vremea împăratului Rja Rja Chola I.

Acoperișul bogat ornamentat al templului este dintr-o singură bucată și unul dintre misterele care dăinuie în jurul acestui monument este cum a fost adus până aici. Bucata de piatră cântărește 70.000 de kilograme, iar cele mai apropiate surse de granit din zonă se află la 60 de kilometri distanță.

La intrarea în templu se află și statuia unui taur, cioplit tot într-o singură piatră. Și acesta cântărește 20.000 de kilograme.

Templul este atât de vast încât turiștii sunt nevoiți să se așeze pentru a se odihni, înainte de a vedea următorele sculpturi în piatra zidurilor.

Shwedagon, Myanmar

Shwedagon Pagoda banner

Shwedagon templu

În Myanmar se află un alt lăcaș căutat de turiști, Shwedagon, o pagodă budistă construită între secolele VI – X. Legenda spune însă că structura e veche de peste 2.500 de ani, fiind ridicată de doi frați care l-ar fi întâlnit pe Gautama Buddha, cunoscut și ca Siddharthaand, cea mai importantă figură din budism.

Desi se află în inima orașului Yangon, când pășești în templu nu se mai aude nimic, povestește un turist din Boston. „Senzatia de calm și pace te îmbrățișează. Aș fi putut sta acolo ore bune, ori să meditez, ori să admir frumusețea templului, ori să nu mă gândesc la nimic”, mai spune acesta.

Construcția ajunge până la 110 metri, iar acoperișul aurit este încrustat cu 4.513 diamante, din care cel mai mare are 72 de carate.

Lăcașul e bogat ornamentat, folosindu-se chiar aurul. De aceea, i se mai spune și „Pagoda de aur”. De-a lungul anilor, oamenii din întreaga țară au donat cu regularitate prețiosul metal, pentru ca templul să-și păstreze înfățișarea.

Bazilica Sf. Petru, Vatican

Bazilica Sf. Petru din Vatican san paolo capela sixtina banner

Bazilica Sf. Petru din Vatican 2

Bazilica Sf. Petru din Vatican 10

Bazilica Sf. Petru din Vatican e o altă atracție populară printre turiști. Chiar dacă e veșnic înțesată de oameni, nici măcar asta nu îi micșorează farmecul. Una dintre cele mai mari biserici din lume, aceasta este considerată cel mai bun exemplu al arhitecturii renascentiste.

Deși în locul în care se găsește biserica azi a existat un lăcaș de cult și în vremea Imperiului Roman, construcția din prezent a fost finalizată în anul 1626.

Aici se află cel mai mare dom din lume, înalt de peste 130 de metri, bogat ornamentat cu marmură, și, tot aici sunt unele dintre cele mai detaliate sculpturi din lume, așa cum e Pietá lui Michelangelo.

Paro Taktsang („Culcușul Tigrului”), Bhutan

Paro Taktsang

Paro Taktsang templu

Mănăstirea Paro Taktsang („Culcușul Tigrului”) din Bhutan nu e una la care să se ajunga ușor, însă călatoria merită să fie făcută, purtând drumețul prin păduri și pe lângă cascade impresionante. Tineri și bătrâni se roaga laolaltă în templul budist din 1692.

Situată pe o stâncă la 3.800 de metri peste Valea Paro, mănăstirea a fost ridicată pe locul în care un învățat a meditat timp de trei ani. Se spune că acesta a fost cel care a adus budismul în Bhutan.

Totul aici este pictat în culori vii, iar pe pereți vezi înfruntându-se cu demoni semizei pe însuși Buddha.

Loading...