Breaking News

Românii cu venituri mici, scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate

contributii sănătate

Persoanele care nu realizează venituri şi nici nu sunt coasigurate nu mai sunt obligate la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit unui act normativ apărut luni în Monitorul Oficial şi care a intrat astăzi în vigoare.

Legea nr. 112/2016 aduce o serie de modificări importante care îi determină pe români să apeleze cu uşurinţă la serviciile medicale de care au nevoie. În primul rând, românii vor avea posibilitatea să îşi plătească contribuţia la sănătate direct în spitale în momentul în care beneficiază de aceste servicii medicale.

Concret, cei fără venituri vor putea opta între plata lunară a CASS, situaţie în care vor avea de achitat peste 800 de lei pe an, şi plata direct în spitale în momentul în care beneficiază de aceste servicii medicale, caz în care vor scoate din buzunar aproape 500 de lei. Din această categorie fac parte peste 3,3 milioane de români înscrişi pe listele medicilor de familie, dar care însă nu au această asigurare de sănătate.

A doua variantă reprezintă și varianta cea mai puţin costisitoare, pe care o vor alege probabil cei mai mulţi dintre românii fără venituri, în speranţa că nu vor fi nevoiţi să acceseze serviciile medicale autohtone. Automat, atât timp cât nu vor folosi serviciile de sănătate publică, aceste persoane nu vor datora CASS.

Începând de astăzi, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, cei fără venituri vor scăpa de obligativitatea plăţii CASS, măsură anunţată de Guvern de la începutul anului, dar care a fost menţinută până acum în Codul fiscal aplicabil de la 1 ianuarie.

La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.250 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate să plătească 68,75 de lei pe lună (5,5% x 1.250 lei), după ce, în primele patru luni ale anului, atunci când salariul minim brut a fost de 1.050 de lei, cuantumul contribuţiei a fost de 57,75 de lei pe lună (5,5% x 1.050 lei).

Loading...