profesor-elevi-0

Persoanele care amenință sau agresează profesorii riscă să ajungă la închisoare

După 25 de ani, profesorii vor scăpa, în sfârșit, de umilințele la care au fost supuse sistematic atât din partea elevilor, cât și din partea părinților. Cadrele didactice ar putea primi statutul unei autorităţi publice, astfel încât persoanele care vor ameninţa sau agresa profesori să primească pedepse mai aspre.

„Personalul din educație trebuie să beneficieze de respect și considerație față de persoana sa și față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari și terțiari ai educației, pre­cum și din partea celorlalte cadre didactice, de un climat de ordine, disciplină și respect în timpul desfășurării actului educațional în contexte formale, nonformale și informale, de autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învățare-evaluare, dar și pe parcursul desfășurării de activități extrașcolare, de susținerea părinților sau reprezentanților legali ai beneficiarilor primari ai educației în realizarea actului educațional, de dreptul de a aplica sancțiuni disci­plinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de orga­nizare și funcționare al unității de învățământ, de protecție juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor, de sprijin și implicare din partea autorităților, inclusiv a celor care au atribuții în domeniul învățământului, pentru asigurarea tratamentului, considerației și res­pec­tului cuvenit funcției, în raport cu importanța socială și sarcinile specifice, de campaniile desfășurate la nivel național și local de către autoritățile administrației publice, pentru creșterea considerației și prestigiului social”, potrivit unui comunicat al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Aceste măsuri sunt prevăzute într-un proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor.

Prin proiectul de act normativ, se doreşte instituirea unei protecţii sporite cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, aflate în timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, o protecţie similară funcţiilor de autoritate publică.

Astfel, persoanele care vor ameninţa, lovi sau săvârşi alte acte de violenţă împotriva cadrelor didactice vor primi o pedeapsă majorată cu o treime faţă de pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune.
În prezent, fapta de a ameninţa o persoană, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte, în conformitate cu prevederile din Codul penal, cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, iar infracţiunea de lovire sau alte violenţe cauzatoare de suferinţe fizice aduce o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau aplicarea unei amenzi. Pe viitor, o astfel de infracţiune comisă împotriva unui profesor aflat în timpul sau în legătura cu exercitarea profesiei va putea fi pedepsită şi cu trei ani de închisoare.

Conform noilor reglementări, vătămarea corporală împotriva cadrelor didactice va fi pedepsită cu până la opt ani şi şase luni de închisoare, faţă de maximul de şapte stabilit în prezent de Codul penal pentru o astfel de infracţiune, iar dacă lovirile sau vătămările corporale îndreptate împotriva unui profesor vor avea ca urmare moartea acestuia, pedepsele vor putea ajunge şi la 16 ani de închisoare.

IMPORTANT! Pedepsele aplicate vor fi majorate şi dacă infracţiunile prezentate vor viza un membru de familie al profesorului.

Propunerea legislativă adoptată de Camera Deputaţilor stabileşte că directorii unităţilor de învăţământ, precum şi alte persoane din conducerea şcolilor vor fi obligate să sesiseze imediat organul de urmărire penală şi să ia măsuri ca urmele infracţiunii ori corpurile delicte să nu dispară atunci când vor lua cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni îndreptate împotriva unui cadru didactic.

Iniţiatorii proiectului de lege susțin că respectul pe care elevii şi părinţii îl acordă în prezent profesorilor este din ce în ce mai scăzut, existând numeroase cazuri în care dascălii sunt agresaţi fizic sau verbal, iar unii dintre elevi chiar se laudă cu astfel de fapte.

Inițiativa legislativă privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de seviciu a trecut de deputaţi în luna mai şi mai are nevoie de votul decisiv al Senatului pentru a se aplica.

 

Loading...

14 Comments

 1. Dogaru Claudia Cristina

  ar fi minunat sa se aplice si cadrelor didactice auxiliare din invatamant (educatori, pedagogi, asistenti sociali, cadrele medicale, etc), pentru ca si acestia se confrunta cu diverse situații neplacute din partea elevilor

 2. Carmen

  Ar putea fi….. Intr-un proiect de lege care sigur nu se va aproba niciodata pentru ca alesii nu au timp de noi, fiind prea ocupati cu alegerile ce vor urma. Deci, dragi colegi, cititi acest articol fara sperante.

 3. Lucian

  Perfect ,,, sper ca odata cu aceasta lege si dascalii sa isi faca lectiile corect ( mai exact sa si le faca ) ca prea multi merg LA scoala sa aiba De unde merge Acasă si sa ia salariu…. Din pacate…

 4. Stery

  Profesori de rahat , asta avem,(bine ca cel putin 10% sunt profesori) habar nu au de regulamentul scolar dar se plang ca nu sunt respectati. Orice reglementare ar fi daca se aplica doar celorlanti e ok nu si lor. Si o zic din propie experienta. Am ajuns in consiliul profesoral ca am avut curaj sa cer aplicarea regulamentului.

   • Cristian

    Mi se umple capu de oameni care critica modul cum vorbesti, sau mai ales cum scrii( sunt ardelean si o sa spun „capu” si punct, nimeni nu ma corecteaza, cum in alte state nimeni nu stramba din nas la accentul unei persoane, mi se pare normal ca aici sa fie la fel, cel putin eu ma comfrunt cu englezi care pocesc toate cuvintele, cu ucrainieni care in loc de th zic z si etc) poate omul a gresit, poate s.a grabit, poate chiar nu a stiut, nu asta e important cu adevarat ci ceea ce transmiti, cand scrii un act oficial e normal sa fie scris corect, il citesti si toate cele, dar aici chiar nu isi are rostu.
    Omul are dreptate, imi cer dreptul ca si elev si sunt „luat la misto” cum ca sunt needucat si se mai mira ca sunt dati cu capu de tabla, da-i naibi, sunt la liceu de top si sunt elev de top( nu la filologie asa ca nu le am cu romana, gramatica am urat.o si o sa o urasc in continuare) si mai vine cate una/ unu ( profesor) si se da el superior, si isi permite sa ma faca pe mine prost? din cauza ca am gresit din neatentie ceva, imi spune mie ca nu o sa fac fata? Pai asta ii profesor ?, un jeg de om, asta ii, eu care nu imi permit unui adolescent de varsta mea sa ii spun ceva jignitor dar amite unui profesor, si se mira ca pe coridor toti ii injura si ii vorbesc pe la spate , am si profi care sunt profi adevarati si nimeni nu are curajul si mai ales bunul simt sa vorbeasca rau de ai, insa acestia sunt putini si culmea la disciplinele „mai putin importante”.Un profesor care nu stie cum sa motiveze un elev, care nu stie sa vorbeasca calm si rabdator cu un elev spre a rezolva o anumita problema; ce manifestare de maimuta inevoluata ii aia sa strigi si sa ameninti un elev ca il lasi corigent atentie in fata la o clasa intreaga, pai e ca si cum mama mea m.ar jigni in piata mare, vi se pare normal? NU, nu e normal si profesorii care fac lucruri de genul asta merita o vacanta la Jilava si mai multe sedinte gratis, bineinteles din partea statului, la un psihiatru, acelasi lucru este valabil si pentru elevii care fac figuri unui profesor care nu a gresit cu absolut nimic, si apropo daca am gresit pe undeva, va rog in primul rand sa ma corectati, sa imi spuneti randul si cuvantul gresit daca nu mai bine nu va obositi degetele degeaba”

 5. Rusu Victoria

  Pentru a fi aplicata o lege e nevoie de consecventa din partea tuturor.Cadrele didactice sa lupte pentru aplicare,sa nu se lase intimidati chiar daca ar trebui sa nu fie de acord cu superiorii lor care deseori incearca sa acopere anumite abateri pentru a nu- si face o reclama proasta sau pentru a proteja anumiti elevi cu parinti darnici.Ar fi cazul ca in invatamant sa se aplice toate regulamentele.Acum exista o complicitate in care sunt vinovati toti .Mai intai directorii de scoli admit absente pentrua pastra numarul de clase si a nu pierde numarul de catedre adica posturi,elevii stiu asta si le rad in nas profesorilor la fel si unii parinti.

 6. Cristina

  Asta e praf în ochii profesorilor! Ia vedeți noul Statut al Elevilor proaspăt „legalizat”…să luați la cunoștință câte drepturi are elevul de-acum și obligații … ce sunt alea? Obligații are doar profesorul.

 7. Delia

  Actualul Statut al Elevilor este o adevararta rusune!Ce se doreste de la noi d-le ministru? Sa plecam cu toti din sistem? Sa fim sclavii elevului? Dvs. cunoasteti elevul din ziua de astazi? Stiti cu ce ne confruntam noi aceia care avem discipline de examen? Aveti pretentii de promovabilitate si mai mult de performanta! Toata munca noastra suplimentara este neplatita!Face parte din fisa postului ! O.K.- am acceptat-o si pe asta din spirit de disciplina si pentru ca ne respectam pe noi insine! Atunci voi de ce nu ne respectati? De ce ne umiliti permanent? Sau nu facem parte din acelasi sistem? Nu avem aceleasi obiective? Deschideti ochii domnilor, altfel veti intra in istorie ca cei care au ruinat definitiv invatamantul! Si asta va spune un profesor de matematica care a slujit sistemul de 30 de ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-9087197197606907", enable_page_level_ads: true });