bani-lei

Pensionarii care pot primi, lunar, mai mulți bani. Trebuie să depună o cerere

Începând de joi, 23 noiembrie, persoanele care s-au pensionat anticipat parțial din 2011 și până la mijlocul anului trecut vor putea cere recalcularea pensiilor, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, joi, 16 noiembrie, decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Persoanele care s-au pensionat anticipat parțial din 2011 și până la mijlocul anului trecut pot cere recalcularea pensiilor.

Persoanele pensionate anticipat parțial în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 pot să ceară recalcularea pensiilor. Mai exact, este vorba de cei care au cerut pensia anticipată parțială de la data intrării în vigoare a actualei Legi a pensiilor și până la momentul schimbării modului în care se calculează aceasta.

La data de 17 iulie 2016, modul în care este calculată pensia anticipată parțială a fost schimbat semnificativ, astfel că persoanele care au cerut pensionarea de la acea dată au beneficiat și beneficiază de condiții mai avantajoase.

„Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4) (este vorba de noul mod de calcul). Recalcularea (…) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”, prevede proiectul de lege.

În acest fel, parlamentarii doresc să se revanșeze față de persoanele care n-au apucat la pensionare condițiile mai favorabile introduse în iulie 2016.
Inițiatorii proiectului de act normativ au motivat că măsura propusă are drept scop eliminarea diferențierii aplicate beneficiarilor de pensii anticipate parțiale, pentru restabilirea egalității de tratament.

Pensia anticipată parțială poate fi solicitată cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Opțiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și pentru cele care au depășit stagiul complet cu până la opt ani.

Stagiul complet de cotizare este, potrivit Legii nr. 263/2010, de 35 de ani și pentru femei, și pentru bărbați. 

LEGE PENSII

22 Comments

 1. Eu beneficiez de pensie pentru limita de varsta,incepand cu luna februarie 2017.Pot face cerere pentru acordarea retroactiva a diferntei?Timp de cinci ani 2011 -2016 am fost penalizata cu 47%.

 2. Macarie

  La 27 februarie 2010 cand m-am pensionat se considerau
  30 ani de cotizare si 55 de ani varsta.
  Eu indeplineam aceste conditii primind PENSIE ANTICIPATA PARTIALA.

  Deci nu ma impresioneaza prioada aleasa de la 1 ianuarie2011, e nevoie sa se faca recalcularea la toti dupa revolutie.
  Imi pare rau , si eu am muncit ca si celelalte colege pe care le luati in considerare de la 1 ian 2011.
  Va multumesc pentru ca m-ati ascultat sper!

 3. BUNA ZIUA. REFERITOR LA PENSII, EU VA INFORMEZ CA TREBUIA SA ES LA PENSIE IN 2010, DAR NU AM DEPUS DOSARUL DE PENSIE PANA IN 2013. TOT IN 2013 M-AM SI PENSIONAT. LA SALARUL DE 4300 LEI AM PRIMIT O PENSIE DE 830 LEI, AJUNGAND ACUM IN 2017 1100 LEI. ESTE INADMISIBIL CA DUPA 35 DE ANI SA PRIMESC ACESTI BANI. AM FOST SA VAD CE SE INTAMPLA SI NU MI-SAU GASIT 5 ANI INSEMNAND 40 DE ANI LUCRATI. O PERIOADA DE 5 ANI A FOST INREGISTRATA ALTA PERSOANA DE CATRE FOSTA CONTABILA DE LA FIRMA CARE MAI AVEA PROBABIL NEVOIE DE 5 ANI SI LUA O PENSIE DUPA SALARUL MEU. ASA SE FAC MANEVRELE. CAND M-AM DUS LA OFICIUL DE PENSIE LA MOMENTUL RESPECTIV PENTRUCA AM FOST CHEMATA, EU NU FIGURAM CA ANGAJATA SI MULTE ELTELE. ACUM NU IMI MARESTE NIMENI PENSIA DESI AM FOST SA SE RECALCULEZE.

 4. Pop L.

  Corect si moral este sa se recalculeze ptr. toti pensionarii aflati in ps. anticipata partial din momentul intrarii in vigoare a legii. Acest lucru ar insemna rrevansarea morala parlamenntarilor fata de aceasta categorie de pensionari. CORECT?

 5. claudia

  de ce numai dupa 2011 si cei pensionati inainte de 2011 de ce nu pot depune cereri, sotul meu are 34 si 6 luni, dar cu grupa II si cu ce a mai lucrat dupa pensionare adre 50 ani si , oare este corect are o pensie mica

  • gigeone

   Penalizarea la pensia anticipata partiala pina in 2011 era de la 0,15 crestea la 0,45 , intre 2011 si 2016 pnalizarea era de la 0,15 la 0,75 si de la 2016 a revenit la 0,15…0,45. S-a hotarit sa se revina pe prioada 2011__2016 la penalizarea mai mica.

 6. Viorel

  O noua lege discretionara. Legea 263/2010 a majorat procentele de penalizare la pensionarea anticipata partiala. Guvernul Ciolos a redus aceste penalizari dar numai la cei care se pensioneaza dupa data de 17.07.2016. Guvernul Tudose zice ca repara nedreptatea facuta celor pensionati intre 01.01.2011 si 17.07.2016. Pai daca citim alin.(9) vedem ca numai o parte beneficiaza de acesta lege si acestia partial. Concret cei pensionati in anul 2011 nu beneficiaza deoarece au trecut 5 ani si sunt deja la pensia pt.limita de varsta, cei din anul 2012 incep sa beneficieze dar limitat: o luna, doua, etc.etc. Deci vor beneficia mai mult cei pensionati prin anii 2015, 2016. Restul au ghinionul ca sunt mai batrani. Si uite asa facem din nou propaganda ca indreptam lucrurile dar doar le ametim ca sa zic asa. Oare este corect ca unii sa fie mai egali ca altii? Sigur vor fi argumente ca nu se recalculeaza retroactiv dar in alte situatii cum se poate?. Dle.Presedinte trimiteti Legea inapoi in parlament sa se analizeze alin.(9) si sa beneficieze toti pensionarii anticipat partial din perioada mentionata, chiar daca trebuie acordate sume retroactiv. Cred ca impactul nu este foarte mare pentru o mana de oameni care sunt eliminati discriminatoriu cu acest alin.(9). Dle.Avocat al Poporului va rog sa va sesizati din oficiu, sa sesizati Ministerul Muncii si daca este cazul Curtea Constitutionala pentru ca trebuie ca toti sa fim egali in fata Legii. Sper ca cineva de la institutiile responsabile sa citeasca acest demers si sa actioneze ca atare. Multumesc.

 7. mihaela toader

  Legea nu a intrat in vigoare.Am fost azi la Casa de Pensii a sectorului 2 si mi s-a spus ca inca nu este semnata de Presedinte si apoi trebuie sa apara si in Monitorul Oficial.Asa ca mai avem de asteptat.

 8. galateanu stefan

  si noi cei din 2010 care avem pesia la jumatatea celor din 2011 cum ramane am lucrat la mina m-am pensionat in aprilie 2010 si am 2600 lei pensie si cei din 2011 au 4600 in acelasi loc de munca si acum tot lor le dati noi din 2010 putem murii?

 9. IOSUB MARIA BUCURESTI /SEC/ 3

  Am fost pensionata Medical din 2001 in 2009 am esit de 28 de ani cu toate drept la limita de virsta adica 59 am facut cerere pentru trecere la limita de virsta si nu misa facut nici recalculare nici un raspuns Mentionez ca ani de munca am28 coate drepturile retinute nu amprimit nici un beneficiu in afara de cele mariri date deguvern am si 5 copiii nascuti in viata pe timpu lui Ceausescu am fost MAMA eroina acum mai pot beneficia de aceast ajutor la virsta mea DE 66 DE ANI?

 10. Maria

  Cînd se pot înregistra cererile de recalculare la casa jud.de pensii?
  Vă întreb pentru că la casa județeană de pensii Alba Iulia ne-au fost refuzate aceste cereri!?!?!…..de ce?!?!?

 11. Mihaela Voicu

  M-am pensionat partial anticipat in 2015 luna noiembrie , dupa 35 ani de munca cu un salariu de 3000ron si am o pensie 630 dupa marirea data ,cei asistati social au putin mai putin decat mine ….. este corect ???? Intrebare : pot depune cerere de recalculare ? si este posibil sa primesc diferenta din urma acestei nedreptati ??? Este atata nedreptate ….. unde sa ne -o cautam ??? functionarii de la casa de pensii nu dau informatii ,nu colaboreaza sunt foarte aroganti desi sunt platiti din banii nostri din pensiile acestea amarate !!! vor ajunge si ei ca noi si le doresc sa traiasca aceleasi momente de descurajare !!!!!!!!!!! rusine voua !!!

 12. BUNA DIMINEATA .. VA ROG NU AR FI MAI BINE SA NU MAI PURTATI PE DRUMURI PENSIONARII … DACA AVETI DE CALCULAT S-AU MARIT PENSIILE VA ROG FACETTI=O DVS. ASA SAR EVITA COZILE SI PERSOANELE VIRNICE AR FI MAI BINE PTR. EI NU VA GINDITI AVETI MIJLOACE MODERNE COMPUTERIZATE … SINTEM IN ANUL TEHNOLOGIILOR MODERNE … DAR ASTA NU ESTE O PLACERE PENTRU VIRSNICI SA ALERGE DUPA O VIATA INTREAGA DE MUNCA … PTR. UN DREPT CARE LI SE CUVINE … EU VA ROG DIN SUFLET NU VA SIUPARATI PE ACESTRA PROPUNERE A MEA … VA DORESC TOT BINELE DIN LUME SI UN SFIRSIT DE AN BUN …

 13. Elena Serbanescu

  La data pensionarii mele – noiembrie 2008, aveam 39 ani si ceva luni, fiind suficient si stadiul de cotizare si contributia.
  Daca de maine – poimaine ori ianuarie – 2018, actioneaza o noua lege care va diminua stagiul de cotizare, cum voi fi eu „remunerata” pentru o diferenta de 10, poate 15 ani? In plus, din 2014, am participat la un concurs pentru ocuparea unui post in care muncesc si acum.
  Nu vad nicaieri cum sunt considerate/apreciate absolventele (mai putin barbati) Scolii Tehnice Postliceale de Stenodactilogr. si Secretariat – Limba Romana si Limbi straine (in cazul meu Lb. Rusa principal/fiind disciplina la admitere!) si Limba Germana – secundar – cu o perioada de scolarizare de 2 ani. Rar am fost incadrata conform studiilor – in cel mai bun caz „stenodactilograf lb.romana sau lb romana si limbi straine”, dar – desi mi se cerea Diploma ultimei scoli absolvite(Sc. Tehnica…), eram incadrata cu studii … liceale. Tare as vrea sa vad si eu in diploma mea de bacalaureat (ultima generatie / serie cu 11 clase de liceu) – un curs de dactilo sau de steno! Si, daca absolventilor de studii superioare (de la 3 la 5 ani, presupun, pentru ca au fost 3 ani perioada de studii pt Institutele Pedagogice si 5 ani pentru studii universitare , acum fiind 3 ani (cu sau fara masterat!!), de ce nu sunt luate in calcul si scolile tehnice postliceale, pentru cei doi ani in care am studiat? Daca chiar prin denumire se vede clar ca scoala este superioara liceului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-9087197197606907", enable_page_level_ads: true });