Breaking News

Mircea Dumitru: Suntem încă departe de școala pe care o dorim și pe care copiii o merită

mircea dumitru

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat, luni, că școala din România este încă departe de cea pe care copiii merită să o aibă și că este nevoie de un „consens asupra valorilor, viziunii și misiunii sistemului de educație publică din țara noastră”.

Ministrul a participat la ceremonia de deschidere a noului an școlar, alături de președintele Klaus Iohannis, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Capitală.

Mircea Dumitru a vorbit, în discursul său, atât de abandonul școlar, cât și de rezultatele slabe la testele naționale.

„Suntem încă departe de școala pe care o dorim și pe care copiii noștri merită să o aibă. (…) Vedem an de an cum în fiecare generație zeci de mii de elevi încheie studiile liceale fără să poată obține diploma de Bacalaureat și fără să aibă o calificare sigură, care să le permită să aibă o carieră semnificativă și să poată duce o viață decentă. (…) Iar dacă la acest dezolant rezultat mai adăugăm procentele alarmante ale celor care abandonează școala înainte de a parcurge ciclul școlar obligatoriu sau pe aceia care în fiecare generație se clasează pe locuri modeste în testările internaționale se conturează un tablou îngrijorător al stării școlii și educației în România”, a afirmat ministrul.

De asemenea, acesta a făcut referire și la „școlile, liceele și colegiile naționale în care elevii primesc educație de calitate”.

În opinia ministrului, este nevoie de un „consens asupra valorilor, viziunii și misiunii sistemului de educație publică din țara noastră”.

Ministrul Educației a pledat pentru un sistem de educație personalizat, care să servească talentul și interesele elevilor.

„Nu cred în școala industrializată — acest mod de educație fundamentat pe șabloane depersonalizate. Cred totuși că, pentru nevoile actuale ale societății românești, dezvoltarea învățământului profesional dual, alături de filierele teoretică și vocațională, poate fi o soluție realistă la problema abandonului școlar sau a reducerii numărului de elevi care nu obțin diploma de bacalaureat”, a punctat ministrul.

Mircea Dumitru a subliniat că școala românească trebuie să treacă printr-o serie de „schimbări structurale”.

„Ne dorim de la școală să îi facă pe copii să gândească mai bine, mai clar și mai precis. (…) Îi invit pe toți acei profesori dedicați, care au preferat ani la rând să rămână discreți sau să lucreze intens cu elevii lor, să se implice și în conducerea școlilor lor”, a mai precizat ministrul Educației.

„Fiecare copil, indiferent de rasă, etnie, gen sau condiție socială, este un univers care așteaptă să fie descoperit. A educa un copil este o șansă și o responsabilitate, în egală măsură. Este fascinant să fii zilnic părtaș la transformările frumoase ale minții lui. Îmi doresc ca școala să devină, pentru fiecare dintre copiii noștri, un spațiu al explorării, al viselor și al unei perpetue aspirații. Iar pentru a face asta, fiecare dintre noi, educatorii, are o misiune. Vă urez tuturor: elevi, profesori și părinți, un an școlar bun! Celor care pășesc pragul școlii pentru prima dată le doresc să fructifice fiecare emoție din viața de școlar, să își găsească prieteni aici și să aibă parte de cele mai frumoase experiențe! Sper ca, împreună, să transformăm provocările în împliniri, pentru că toți acești copii ai noștri au nevoie de dedicația și înțelegerea noastră”, a mai scris, luni, Mircea Dumitru, pe pagina sa de Facebook.

Loading...