Uncategorized

Ministrul Muncii, despre al 13-lea salariu și a 13-a pensie

cupon pensie pensionari

Noua Lege a Pensiilor va intra în vigoare de la 1 decembrie 2017, conform graficului anunţat de ministrul Muncii. Se vor rezolva toate inechităţile din sistemul de pensii din România, promite Olguța Vasilescu.

Recent, Guvernul Tudose a anunțat că nu are bani să plătească a 13-a pensie.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a explicat de ce s-a renunțat la plata acestor bani:

„Este exclus să acordam al 13-lea salariu, pentru că avem deja o lege a salarizării în vigoare care are ca și termen de implementare definitivă anul 2022 și până atunci nu se pune problema să fie al 13-lea salariu, deși creșterile sunt foarte mari. În ceea ce privește a 13-a pensie, a fost cerută în spațiul public de câteva organizații de pensionari, preferăm însă ca banii pe care îi avem să îi împărțim pe 12 luni pentru toată lumea”, a declarat ministrul Muncii.

Trebuia să se introducă a 13-a pensie, iar pensionarii să primească anual o pensie în plus. Pensia se acorda anual, la cerere, persoanelor care au un drept de pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi care nu au realizat alte venituri.




„Propunem ca pentru persoanele cu o pensie mai mică sau egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, cea de-a 13-a pensie să fie echivalentă cu cuantumul acestuia, iar pentru persoanele care primesc o pensie în cuantum mai mare decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată, şi până la salariul mediu brut, inclusiv, cuantumul celei de-a 13- a pensii se stabileşte la nivelul a jumătate din salariul minim brut pe ţară garantat în plată “, se susţine în expunerea de motive a iniţiativei.

Inţiativa aparţine unui grup de 34 de parlamentari de la PSD şi UNPR (partid care a fost absorbit ulterior de PMP).

Inițiativa legislativă pentru completarea Legii nr. 263/2010 mai prevede: reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele cu handicap accentuat și pentru femei; instituirea pensiei de supravieţuire pentru cei care au venituri sub această sumă; modificarea condițiilor pentru primirea pensiei de urmaș a soțului supraviețuitor (putându-se acorda indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul a survenit în urma unei boli profesionale sau a unui accident de muncă).

Proiectul legislativ a fost respins de Senat, în luna martie a anului 2016, dar după dezbaterile publice din Camera Deputaţilor, unde a fost înregistrat acum, dacă va fi votat, va modifica Legea pensiilor.

Loading...