Breaking News

Ministrul Educaţiei Naţionale a anunţat când vor începe elevii şcoala

elev scoala mama

Sindicatele din educație au decis să declanșeze greva generală, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluționeze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățământ.

Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obținerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajații din învățământ pierd, în medie, peste 3% din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.

„Totodată, suntem nemulțumiți de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentințelor judecătorești, în conformitate cu prevederile legale de eșalonare a plății acestor sentințe. În medie, fiecare angajat din educație ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei”.
În plus, profesorii sunt nemulțumiți de cuantumul mic al creșterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creșterile salariilor brute, consecință a majorării contribuțiilor angajaților către stat. Astfel, în urma calculelor făcute de FSLI și recunoscute ulterior de ministrul Finanțelor Publice, precum și de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor crește cu 50%, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învățământ este de maximum 25%.

FSLI va declanșa acțiunile de protest, după cum urmează: în data de 2 octombrie, între orele 12:00 — 14:00, vor fi pichetate toate prefecturile din reședințele de județ, iar pe 4 și 5 octombrie va fi pichetat sediul Guvernului.

Anul școlar 2017 – 2018 începe pe 11 septembrie, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, ministrul Educației Naționale, Liviu Pop.

Ministrul a spus că actualul calendar care prevede începerea noului an școlar pe 11 septembrie a fost stabilit încă din luna februarie, împreună cu partenerii sociali.

Loading...