Breaking News

Ministrul Apărării, despre pensiile militare: Se vor face corecţii

tutuianu

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a anunțat, duminică, la România TV, că algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, dar se vor face „corecţiile necesare” la pensiile extrem de mari din sistem.

Întrebat dacă se fac schimbări la Legea pensiilor militare, ministrul Apărării a susţinut că se vor modifica doar anumite prevederi, dar algoritmul de calcul va rămâne acelaşi. 

„La momentul acesta sunt discuţii legate de modul în care pot fi modificate anumite prevederi ale Legii pensiilor, dar vreau să afirm următoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu există nicio intenţie a acestui Guvern să taie vreo pensie. Există o analiză privind situaţii unor pensii care depăşesc nişte lucruri care sunt normale. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate naţională, va fi păstrat”, a explicat Adrian Ţuţuianu.

Ministrul Apărării a precizat că, dacă se vor face modificări la Legea pensiilor militare, cei din domeniu vor avea la dispoziţie aproximativ două luni pentru a decide dacă rămân în sistem sau dacă se pensionează.

Întrebat ce modificări se pregătesc la Legea pensiilor militare, Adrian Ţuţuianu a dat exemplul pensiilor care ajung până la 35.000 lei pe lună, ceea ce, în opinia sa, nu este normal.

„Nu-i domeniul meu de competenţă, va comunica doamna Olguţa Vasilescu pe acest subiect. Vreau să vă reiterez încă o dată câteva situaţii care nu pot continua aşa: pensii de 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul de astăzi permite ieşirea la pensie cu un venit mai mare decât salariul celui care lucrează. Nu cred că este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate (…) Sunt şi situaţii care nu sunt normale. De exemplu, primele 100 de pensii din MApN se situează între 15.000 lei şi 35.000 lei. Cele mai mari pensii sunt ale magistraţilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar”, a explicat ministrul Apărării.

Țuțuianu a ţinut să puncteze că se vor face „corecţiile necesare la aceste situaţii care nu sunt normale”.

De asemenea, chestionat dacă se impune o plafonare a pensiilor militare, Adrian Ţuţuianu a răspuns că este prematur să discute acum despre acest subiect.

Ministerul Muncii ar pregăti un proiect de OUG prin care să fie modificat modul de calcul al pensiilor militarilor. Adoptarea OUG ar putea fi unul dintre motivele pentru care se doreşte convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, între 2 şi 4 august. 

Loading...