Breaking News

Mănăstirea Bârsana, premiată de cel mai important site de turism din lume

Mănăstirea Bârsana

Cel mai important site de turism din lume, TripAdvisor, va premia 10 destinații turistice din România. Printre ele se numără şi Mănăstirea Bârsana, care se află pe locul trei în acest clasament.

 

Mănăstirea Bârsana a fost fondată în anul 1993. Ea include o clădire care a fost considerată multă vreme drept cea mai înaltă clădire de lemn din lume. Biserica veche a mănăstirii a fost ridicată în anul 1711, de către preotul Ioan Ștefanca. În Evul Mediu, în zona Bârsana, a mai existat o mănăstire, atestată documentar în 1390.

Biserica este construită din bârne asamblate în sistem „blockbau” (tehnica construcțiilor din bârne orizontale) și are plan dreptunghiular, cu pridvor cu două niveluri pe vest și absidă a altarului poligonală, în retragere. La interior este de remarcat bolta de secțiune poligonală, pe console (în comparație cu bolțile semicilindrice întâlnite de obicei), iar la exterior sunt pridvoarele cu arcade pe stâlpi sculptați și parapete traforate.

barsana

Acoperișul, cu streașină dublă, are deasupra pronaosului un turn-clopotniță cu camera clopotelor în consolă, deschisă, cu arcade pe stâlpi și acoperiș înalt, piramidal.

Pictura murală are un program iconografic dominat, în naos, de scene din Geneză, iar în pronaos de Judecata de Apoi, ca și de discursul moralizator pus în evidență de paralelismul dintre scenele din Vechiul Testament și Patimile lui Iisus.

Pictura de la Bârsana reprezintă cel mai coerent ansamblu decorativ, ce include pictura murală, iconostasul și mobilierul, interiorul bisericii dând impresia unui spațiu plastic inedit prin raport cu tradiția post-bizantină, dominantă până spre sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Mănăstirea Bârsana 2 a

Celelalte destinaţii din România premiate de TripAdvisor sunt Castelul Peleş, cetatea din Alba Iulia, cea mai mare fortificaţie din România, Piaţa Mare din Sibiu, Mănăstirea Suceviţa, Biserica Stavropoleos din Bucureşti, Ateneul Român, Piaţa Sfatului din Braşov, Mănăstirea Voroneţ, denumită şi Caplea Sixtină a Moldovei, precum şi Biserica „Trei ierarhi” din Iaşi.

Loading...