Breaking News

Lia Olguța Vasilescu: În anul 2018, pensiile și salariile vor crește, cu mici excepții

olguta vasilescu lia ministrul muncii

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat că, în anul 2018, pensiile vor creşte, la fel ca salariile, cu mici excepții.

Excepţie vor face persoanele cu pensii speciale care vor trebui să renunţe la una dintre pensii.

„Pensiile cresc în 2018, cum au crescut şi anul acesta. Pentru acest an, avem în plan şi adoptarea legii pensiilor care a suferit o amânare anul acesta… Nu scade nicio pensie, dar cei cu pensii speciale vor alege una dintre ele. Cei care sunt în această situaţie vor trebuie să opteze pentru o pensie pe care o doresc, probabil pe cea mai mare. Punctul de pensie va creşte la 1.100 de lei şi este prognozat ca până în 2020, punctul de pensie să ajungă la 1.775 de lei. Vom reduce automat din deficitul pe care îl avem la sistemul de pensii şi asta ne va ajuta”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Potrivit ministrului, o parte din bugetari vor avea însă salariile scăzute în acest an.

„Am spus că la o mică parte din bugetari vor scădea salariile. Sunt, în general, cei cu funcţii de conducere, unde oricum salariile sunt foarte mari, pentru că sindicatele au negociat bine. Oricum, dezechilibrele sunt foarte mari. Era clar că nu putea să continue aşa. Abia în 2022, sistemul va fi complet echilibrat şi toţi vor avea salarii egale pentru muncă egală. Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat nu scade salariile. Dar salariile pot scădea, dacă angajatorul vrea să le scadă. Nu au nicio legătură cu transferul contribuţiilor dintr-o parte în alta”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Pensia minimă creşte la 640 lei. Ordonanța adoptată de Guvern prevede și creșterea pensiei minime de la 520 de lei la 640 de lei, dar și a punctului de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, începând cu 1 iulie 2018.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat, începând cu 1 ianuarie 2018, de la 1450 de lei la 1.900 de lei pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, potrivit unei Hotărâri de Guvern. În această sumă nu sunt incluse sporuri și alte adaosuri.

Loading...
ALTE NOUTĂŢI
Loading...