vasilescu olguta

Legea pensiilor se modifică! Ce schimbări importante a anunțat ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat, duminică, la România TV, că vrea să modifice legea pensiilor de la 1 Octombrie 2017.

Ministrul Muncii sustine că legislaţia a fost de prea multe ori cârpită, astfel că, până la 1 octombrie, vrea să vină cu o propunere care să îndrepte inegalităţile în materia pensiilor.

„Sistemul are nevoie de o clarificare pentru că am ajuns în această situație, ca persoane care au contribuit 15 ani la sistemul de stat să aibă o pensie foarte mică, deci este clar că sistemul trebuie regândit. Am tot încercat să cârpim această lege, dar fără succes. Nu puteam să mergem din cârpeală în cârpeală. La ora actuală am constituit deja grupul de lucru. Suntem în situația în care cerem datele de la toate instituțiile, am cerut și legislația de la UE și urmează ca după ce avem toate datele puse la punct, să avem o discuție foarte clară cu Ministerul de Finanțe. Termenul limită este propus în programul de guvernare la data de 1 octombrie. Chiar vom lucra să avem mai multe variante cu care să putem veni în fața coaliției pentru a se alege cea mai bună variantă”, a declarat ea.

Olguța Vasilescu spune că se lucrează la centralizarea datelor, lucru care să facă posibilă o lege unitară a pensiilor, în condiţiile în care un beneficiar de pensie specială încasează echivalentul a 40 de pensii normale.
De asemenea, ministrul Muncii vrea să reducă şi vârsta de pensionare pentru mamele care au mai mult de trei copii, ca o măsură de stimulare a natalităţii.

„(reducerea vârstei de pensionare) … o luăm în calcul pentru mamele care au mai mult de 3 copii, este o măsură de stimulare a natalităţii. Statul român are nevoie de creşterea natalității, pentru că trebuie să ne gândim şi la noi cei care au peste 45 de ani, pentru că mai târziu trebuie să fie cineva care să ne plătească şi nouă pensiile. Aceasta este una dintre măsuri.  Sunt directive europene care cer ca vârsta de pensionare să fie egală între femei şi bărbaţi”.

În ce priveşte pilonul II de pensii, Vasilescu spune că va cere mai multe informaţii despre modul în care acesta este gestionat şi calculat.

„Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul. Dacă este în plus, este chiar foarte bine, dacă este în minus, o să vedem toate datele. Cert e că va trebui să le prezentăm cu siguranţă şi celor care beneficiază de acest sistem de pensie, este vorba de cei care în 2010 aveau sub vârsta de 35 de ani şi care au fost obligaţi de stat să cotizeze la alte piloane de pensie”, a afirmat ministrul Muncii.

22 Comments

 1. MICULA GHEORGHE

  Unele pensii sunt prea MARI ,iar altele prea MICi luand in considerare vechimea in munca . Ex; -La 42 ani de munca pensie de 1200 lei ,iar altii 2500 –3000lei la 15 ani de munca , .

 2. constantin timofte

  E adevarat ce se aude ca recalcularea grupelor de munca 1-2 va diminua pensile actuale la cei care au iesit la pensie pana la data de 31-12-2010 si calculul la pensie va fi la 30 de ani nu la 20 cum ar trebui ?

 3. Clara szolga

  Legea pensiilor trebuie modificata pentru cei care au cotizat15 ani,pentru ca au o pensie de mizerie….dar cei care au cotizat 43 de ani si au o pensie sub 1000 de le???? Credeti ca e bine????si corect????

 4. Lucica Tinis

  Cred ca legea pensiilor teebiue regandita in totalitate. Nu doar cei cu 15 ani vechime au pensii mici, ci si cei cu mai mult de 30 ani vechime. O pensie minima e de 530 lei iar la mai mult de 35 ani undeva la 700 lei plus maririle de acum. Punctul de pensie marit ii avantajeaza pe cei care au deja pensii mari, care au iesit inainte de modificarea legii in 2010-2011,.Aici este o inechitate intre pensionari.Nu cred ca suntem noi fosti angajati vinovati ca la patron esti angajat cu sal minim pe ec, la momentul respectiv esti multumit ca ai un loc de munca pt a putea supravitui. Nu cerem pomana ci doar echitate intre pensionari. Nu vreau pensie speciala, doar decenta.

 5. Popa Corina

  Este cazul ( si era chiar f. demult) sa se revizuiasca calculul pensiilor !!! Ganditi-va cum este posibil sa traiesti cu o pensie de 650 lei dupa ce ai cotizat la stat 35 de ani ??!!!! Asta nu se poate numi nici macar supravietuire !!! Este strigator la cer !!! NU va bateti joc de oamenii care au muncit corect, ca va veni timpul sa dati socoteala !!! Nimic pe lume nu ramane nerasplatit !!! Treziti-va odata , pentru numele lui Dumnezeu !!!

 6. Hemes Dorina

  Nu sunt de acord cu pensii speciale la parlamentari caci nu au fost obligati de nimeni sa ajunga unde au ajuns si nu-i vezi decat cucaind de somn si chiar dormind in sedinte. Au facut afaceri in detrimentul tarii, sporindu-si averile . Faptele lor i-au facut santajabili ceea ce a dus la fapte si mai grave, impiedicand dezvoltarea economiei si chiar distrugand-o. Pentru asta merita ei sutele de milioane? Pensii speciale MERITA CHIRURGII cu operatii reusite si care salveaza mii de vieti, pompierii care nu odata si-au sacrificat vietile ptr alte vieti salvate si multe alte categorii de meserii care cer sacrificii.

  • Anca

   Cu 39 ani vechime/cotizati ca profesor deabia am ajuns la 1000 lei.Este corect?Elevi cu rezultate la olimpiade,dirigentie,etc.Iesire la pensie in 2013.O fi corect?Prietenul meu a iesit ls pensie la 45 anicu pensie fe 4000 (din armata).Oare cata vechime a acumat?Este rusi nos!

 7. Ioana Gusila

  Si eu care am 38 de ani vechime de ce am numai 745 ron? Ce vina am eu ?de muncit am muncit 2 schimburi zi de zi.

 8. Ana Cretu

  Eu am cotizat la stat timp de 40 de ani si am o pensie de 1100 lei.Am fost încadrată ca disperat da ramura în cadrul UCECOOM….E o mare rusine..

 9. ciocoiu

  Doamna Ministru Vasiliu,
  Toate par bune la prima vedere, dar nu e asa, eo o abureala tot ce ati marit pana acum. Alta ar fi fost daca corectati punctul de pensie stricat de domnul BOC, ADICA SA NU SE FI PLECAT DE LA 731 PUNCTUL DE PENSIE CI DE CEL DINAINTE, acolo s-a distrus tot, cu toate maririle adica in tottal 20% ,punctulde pensie a ajuns la 33%, care e avantajul? nimiic, la pensiile speciale nimic, boc cel putin taiase din specilae, ponta le-a dat inapoi, sunteti toti niste hoti si mincinosi,ati distrus tara toti nu este unul mai breaz ca altul.

 10. Viorica Breuer

  Nu stiu cum se calculeaza pensiile in Ro deoarece unii au pensii mai mari ca in Germania sau alta tara europeana unde se plateste. Cum sa ia un om 800 lei dupa 45 de ani de munca si altul 8000-10000 lei cu mai putini ani de munca. Domnii deputati nu au platit din banii pe care ai primesc si totusi au pensii speciale,se poate asa ceva? Eu nu vad aici egalitate sau corectitudine. Va rog recalculati toate pensiile dupa o singura lege nu dupa tot felul de pretentii !!! Va multumesc mult!

  • leo

   pensia se calculeaza pe puncte in functie de cat a cotizat fiecare, degeaba ai cotizat 45 de ani daca a fost o suma modica, salariul a fost mic, contributia mica, oamenii s-au lasat pacaliti sa lucreze la negru si pe salarii minime si acum sunt suparati, dar asta-i realitatea, 8000-10000 pensie nu prea exista, poate fosti presedinti de banci, dar aia ii numeri pe degete.

 11. BUSIOC ION

  SUMELE DIN HOTARARILE JUDECATORESTI PE 2017 CARE TREBUIAU DATE IN INVATAMANT DE CE NU SE MAI SPUNE NIMIC DE GUVERNANTI CAND SE DAU VREM ROSPUNS

  • Tanta Ene

   Se spune că la rectificarea bugetară, dar nu mai am încredere ! A fost câștigat și procesul prin care se va acorda dobânda la acei bani, dar, cine mai știe ? Să sperăm că Liviu Marian Pop va fi de partea noastră !

 12. Aldea vasile

  Le tot dați bani la profesori , medici ,parlamentari dar de ce îi băgați pe toți într-o oala ,dați-le dacă vreți dar țineți cont de performanță ca profesorii ,uni abia iau cate un2,3 la examenul de titularizare ,în spitale mori liniștit și cu banii dați,iar de parlamentari ce sa mai zic săracii au luat bani mereu indiferent cine a fost la guvernare ,pentru prostime 5 la suta pentru ei 100% ,ei și popii și tara merge din ce în ce mai rău.

 13. Podoleanu Elena

  AM MUNCIT 14 ANI SI AM PENSIA MINIMA LA FEL CU ACE-I CARE SE SPUNE CA NU AM MUNCIT NICI O ZI AM AVUT SALARII MARI SI AM CONTRIBUIT PT TOTI BANII ANCASATI AM AN ALTA PARTE AM CONTRIBUIT SI CONTABILA NU A PREDAT STATELE DE PLATA SI NU SE PUN CE VINA AM EU MACAR LA VECHIME SA SE PUIE.DACA SOCOTESC AM CONTRIBUIT LA STAT CAT ACE-I CU 30 ANI SI APOI M-AM AMBOLNAVIT. SA SE FACA DIFERENTA ANTRE CEI CARE AU MUNCIT.. SI AU CONTRIBUIT. AM LUCRAT AN ACORD CU SALARII 3000 -4000 PE LUNA ANAINTE DE ANUL 1989.

 14. Ramona

  Buna ziua! Dar pensiile de boala pt .persoanele tinere care n-au cotizat decât 6 ani și siau pierdut incapacitatea de a munci pe jumate nu cresc??? Oare poate trăi cineva singur cu 52o lei pe lună cu tratament și mîncare plus cheltuielile lunare?

 15. Vasile Marcus

  De ce la calculul punctajului individual, nu se ia in calcul salarul cu tote sporurile avute, eu am avut spor de lucru pentru sambata si duminica si in sarbatori legale, lunar, timp de 20 de ani,acest spor a reprezentat mai mult de 30% din venitul lunar. Valoarea punctajuui nu contine si acest spor, cica nu este spor petmanent. Deci punctajul meu a fost diminuat cu cca 30% si pensia la fel. Se poate modifica articolul din lege care face astfel de derapaje ? ( Apropo, cotributia la fondul de pensii a fost retinut din salarul brut, cu sporul pentru sambata si duminica inclus, aceste sporuri nu au fost in ore suplimentare ci in timpul normal de lucru , in sistem de schimburi, in fabrica cu foc continuu.).

 16. barabás maria

  vâ rog frumos D-na ministru calculați pensia cu toate sporurile ,dupa cotizație la fondul de pensii adică din salariul brut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-9087197197606907", enable_page_level_ads: true });