Breaking News

Legea pensiilor se modifică! Ce schimbări importante a anunțat ministrul Muncii

vasilescu olguta

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat, duminică, la România TV, că vrea să modifice legea pensiilor de la 1 Octombrie 2017.

Ministrul Muncii sustine că legislaţia a fost de prea multe ori cârpită, astfel că, până la 1 octombrie, vrea să vină cu o propunere care să îndrepte inegalităţile în materia pensiilor.

„Sistemul are nevoie de o clarificare pentru că am ajuns în această situație, ca persoane care au contribuit 15 ani la sistemul de stat să aibă o pensie foarte mică, deci este clar că sistemul trebuie regândit. Am tot încercat să cârpim această lege, dar fără succes. Nu puteam să mergem din cârpeală în cârpeală. La ora actuală am constituit deja grupul de lucru. Suntem în situația în care cerem datele de la toate instituțiile, am cerut și legislația de la UE și urmează ca după ce avem toate datele puse la punct, să avem o discuție foarte clară cu Ministerul de Finanțe. Termenul limită este propus în programul de guvernare la data de 1 octombrie. Chiar vom lucra să avem mai multe variante cu care să putem veni în fața coaliției pentru a se alege cea mai bună variantă”, a declarat ea.

Olguța Vasilescu spune că se lucrează la centralizarea datelor, lucru care să facă posibilă o lege unitară a pensiilor, în condiţiile în care un beneficiar de pensie specială încasează echivalentul a 40 de pensii normale.
De asemenea, ministrul Muncii vrea să reducă şi vârsta de pensionare pentru mamele care au mai mult de trei copii, ca o măsură de stimulare a natalităţii.

„(reducerea vârstei de pensionare) … o luăm în calcul pentru mamele care au mai mult de 3 copii, este o măsură de stimulare a natalităţii. Statul român are nevoie de creşterea natalității, pentru că trebuie să ne gândim şi la noi cei care au peste 45 de ani, pentru că mai târziu trebuie să fie cineva care să ne plătească şi nouă pensiile. Aceasta este una dintre măsuri.  Sunt directive europene care cer ca vârsta de pensionare să fie egală între femei şi bărbaţi”.

În ce priveşte pilonul II de pensii, Vasilescu spune că va cere mai multe informaţii despre modul în care acesta este gestionat şi calculat.

„Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul. Dacă este în plus, este chiar foarte bine, dacă este în minus, o să vedem toate datele. Cert e că va trebui să le prezentăm cu siguranţă şi celor care beneficiază de acest sistem de pensie, este vorba de cei care în 2010 aveau sub vârsta de 35 de ani şi care au fost obligaţi de stat să cotizeze la alte piloane de pensie”, a afirmat ministrul Muncii.

Loading...