Breaking News

Grădiniţele, școlile și liceele rămân închise toată săptămâna

elevi-zapada

Grădiniţele, școlile și liceele rămân închise toată săptămâna, până luni, 16 ianuarie, a anunțat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Decizia vine ca urmare a valului de frig care cuprinde Capitala în zilele de marţi, miercuri şi joi.

„Am luat legătura cu specialiștii în meteorologie, atât pe parcursul zilei, cât și în această seară, m-am consultat cu domnul ministru al Educației, de asemenea cu inspectorul școlar general, am discutat cu domnul prefect, cu primarii de sectoare, cu medici, cu părinți și concluzia este una foarte clară: având în vedere condițiile meteo vitrege, începând de mâine seară, miercuri și chiar joi, în mod rațional școala ar putea să înceapă în Capitală vineri, ceea ce ar fi neplăcut pentru că ar fi o zi de sfârșit de săptămână. De aceea, împreună am luat decizia ca toate cursurile să înceapă luni, 16 ianuarie. De asemenea, atunci se vor deschide toate creșele, grădinițele, școlile și liceele”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

 

Referitor la perioada de recuperare a zilelor în care elevii nu merg la școală, primarul general a spus că nu este cazul, pentru că nu era o perioadă de predare.

„În această perioadă, potrivit domnului ministru al Educației, domnului secretar de stat și inspectorului general școlar, nu era o perioadă de predare, de lecții, de materie, ci practic de evaluare. Deci toată această perioadă de evaluare va fi făcută de profesori la clasă. Era mult mai periculos să expunem copiii și cadrele didactice unui ger năprasnic, cum va fi mâine dimineață, de minus 23 de grade Celsius, și zăpada viscolită și spulberată care va fi mâine seară, miercuri și în mare parte și joi”, a explicat edilul șef al Capitalei.

Noaptea de luni spre marți va fi cea mai geroasă din această iarnă, în România, cu temperaturi care vor ajunge chiar și la -30 de grade în depresiuni, în timp ce în București se vor înregistra -23 de grade Celsius, a declarat, luni, Mihai Huștiu, meteorolog de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Ministerul Educației Naționale solicită inspectoratelor școlare județene să monitorizeze situația unităților de învățământ din județele afectate de condițiile meteorologice nefavorabile, astfel încât deciziile privind suspendarea cursurilor să fie luate la nivel local cu maximă operativitate.

Precizăm că eventualele decizii similare trebuie să ţină cont de evoluţia vremii şi de siguranţa elevilor şi a profesorilor, precum şi de asigurarea condiţiilor proprii desfăşurării orelor de curs. Inspectoratele şcolare judeţene vor colabora cu autoritățile locale și vor informa părinţii, elevii şi cadrele didactice, prin toate mijloacele de comunicare pe care le au la dispoziţie, cu privire la susținerea sau suspendarea procesului didactic în perioada imediat următoare.

În învățământul superior, întreruperea temporară a activităţii rămâne exclusiv la latitudinea conducerilor universităților, în virtutea autonomiei universitare. Ministerul Educaţiei Naţionale recomandă tuturor studenţilor să consulte paginile web ale universităților în care studiază pentru a obține informațiile necesare.

În alte județe din țară măsura a fost luată, cel puțin deocamdată, doar pentru zilele de luni, marți și miercuri. Mâine se va decide dacă se vor suspenda cursurile pentru toată săptămână și în celelalte zone afectate de ger.

Marţi, cursurile vor fi suspendate total în 21 de judeţe (Argeş, Braşov, Prahova, Tulcea, Teleorman, Bacău, Brăila, Olt, Iaşi, Neamţ, Timiş, Galaţi, Maramureş, Dolj, Suceava, Botoşani, Buzău, Ialomiţa, llfov, Constanţa, Vrancea şi Municipiul Bucureşti), potrivit unei centralizări a Ministerului Educaţiei Naţionale de la ora 17:00.

Cursurile vor fi suspendate parţial în Mehedinţi – Şcoala Gimnazială Ilovăţ şi Şcoala Gimnazială Tâmna, Sălaj – Grădiniţa cu program normal nr. 2 Mal şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Dragu, Călăraşi – 5 unităţi de învăţământ, Dâmboviţa – Şcoala Gimnazială Ocniţa, Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Târgovişte, Şcoala Gimnazială Răzvad şi Şcoala Gimnazială Niculeşti, Cluj – Grădiniţa Jucu de Mijloc, Şcoala Gimnazială Luna şi Şcoala Gimnazială ”Lia Manoliu” Corneşti, Mureş – Şcoala Gimnazială ”Romulus Guga” din Târgu Mureş – structura Curcubeu – Valea Rece, Sibiu – o unitate de învăţământ, Alba – 5 unităţi de învăţământ, Hunedoara – 4 unităţi de învăţământ.

De asemenea, miercuri, cursurile vor fi suspendate parţial în Sibiu – o unitate de învăţământ, Alba – o unitate de învăţământ.

Loading...